Dagelijks bestuurders blikken terug en kijken vooruit

Algemeen
Het Dagelijks Bestuur van Nieuw-West Erik Bobeldijk, Ronald Mauer en voorzitter Emere. Ünver.
Het Dagelijks Bestuur van Nieuw-West Erik Bobeldijk, Ronald Mauer en voorzitter Emere. Ünver. (Foto: Jaap Wals)

NIEUW-WEST - De laatste Westerpost, dus tijd om op dit (toch wel wat rare) jaar terug te blikken met de dagelijks bestuurders van ons mooie Nieuw-West. Wat voor jaar was het voor hen, wat ging goed of beter, wat kan nog beter en wat was het mooiste én wat het lastigste moment van 2021? Met als positieve afsluiting hun hoop en wensen voor het nieuwe jaar van Emre Ünver, Erik Bobeldijk en Ronald Mauer.

Shirley Brandeis

Wat voor jaar was 2021 voor u als dagelijks bestuurder?

“Het was een indringend jaar,” begint Emre Ünver zijn antwoord. “Een jaar waarin we met onze neuzen op het feit zijn gedrukt dat we allemaal verbonden zijn. Als het slecht gaat met de één raakt dat direct de ander. We moeten dus meer dan ooit naar elkaar omzien.” Collega Erik Bobeldijk kijkt met dubbel gemoed terug. “Heel fijn was het om weer echt, en niet online, met bewoners te kunnen afspreken. Helaas, maar begrijpelijk, kan dat nu tijdelijk weer niet. En ik ben blij dat in 2021 een aantal hardnekkige problemen, waaronder de parkeerproblemen in Geuzenveld en de te hoge verkeersdruk op de Sloterweg, richting een oplossing zijn gekomen.”

Ook Ronald Mauer miste het contact met collega’s en bewoners. “Ik wil er gewoon lekker op uit. Zien wat er speelt bij bewoners en organisaties. Dat kon niet altijd. Doordat we online contact hebben, lukte het toch nog van alles te regelen en besluiten te nemen, waardoor er huizen kunnen worden gebouwd, zonnepanelen op daken worden gezet en broedplaatsen van culturele instellingen worden geopend.”

Wat ging er dit jaar goed in Nieuw-West?

De bestuurders zijn behoorlijk tevreden over wat er ondanks alles toch is gelukt. “We zijn met alle beperkingen best vindingrijk geweest,” vindt Ünver. Mauer knikt: “We hebben het tempo in woningen bouwen stevig erin gehouden. Er is veel in aanbouw genomen, en er is ook over heel veel plannen, bijvoorbeeld voor de Lodewijk van Deysselstraat en Schinkelhaven, besloten. De uitvoering gaat binnenkort van start. Verder zijn er nogal wat duurzaamheidsacties van de grond gekomen, zoals gezamenlijke energie-inkoop, de aansluiting op het warmtenet en zonnepanelen.” 

Ünver vult aan: “Ons banenplan voor jongeren, Grote Spelers genaamd, is voor mij een goed voorbeeld van wat er goed is gegaan in 2021. De eerste lichting jongeren heeft de Academy succesvol doorlopen.” Ook is in 2021 veel geïnvesteerd in buurten die meer aandacht verdienen, merkt Bobeldijk op. Veel groen en nieuwe speelplekken, die een buurt een mooier aanzicht geven. Maar toch, verzucht Mauer: “Voor veel ondernemers en culturele instellingen die ik sprak, is het, ondanks de steunmaatregelen, een zwaar jaar geweest. Het is zo knap dat de meeste mensen de veerkracht hebben om er het beste van te maken.”

Wat moet of kan beter volgend jaar?

De bestuurders bekijken dit allen vanuit hun eigen portefeuille, vanuit de zaken waar ze in het stadsdeel verantwoordelijk voor zijn. Ünver wil een veiliger stadsdeel. “Vooral vrouwen en transmensen hebben het niet makkelijk. Nieuw-West gaat in 2022 meer doen, zodat iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn. De straat is immers van ons allemaal.” Aandacht voor een schonere buurt, wenst Bobeldijk. “Fijn is dat het al een stuk beter gaat. Maar dat moet op meer plekken gebeuren.” Nog intensiever en intenser met bewoners praten over grote zaken als de wooncrisis, de klimaatcrisis en hoe met elkaar goed samen te leven. Dát wil Mauer. “In het belang van onze toekomst moeten we duurzamer worden. En verder hoop ik dat we meer kunnen doen aan het opkopen van huizen die daarna worden verkamerd en tegen woekerprijzen worden verhuurd aan mensen die dat eigenlijk niet kunnen betalen.”

Volgende week: de dagelijks bestuurders over het mooist en lastigste moment van 2021 en wat ze wensen voor 2022.