Dorpsraad Wijk aan Zee doet ook aangifte tegen Tata-directie

Algemeen
Hoogovens circa 1936.
Hoogovens circa 1936. (Foto: Stichting Prentenkabinet van der Linden)

BEVERWIJK - De Dorpsraad Wijk aan Zee sluit zich aan bij de massa-aangifte tegen de directie van Tata Steel in IJmuiden en doet dit via strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq. De belangrijkste reden: er is geen enkele garantie en zelfs geen aanwijzing dat Tata Steel vanaf nu zich permanent gaat inzetten om minder te vervuilen.

Door Co Backer

De uitdaging voor een zwaar vervuilend bedrijf als Tata Steel is schade en overlast voor de omgeving te voorkomen. Of tenminste te minimaliseren. Dat zegt de wet. Iedere maatregel om uitstoot tegen te gaan juicht de Dorpsraad toe.

Maatregelen

Maar door vrijwillig maatregelen aan te kondigen (Roadmap Plus) die mogelijk vroeg of laat via de vergunning opgelegd zouden worden, ontloopt het bedrijf de controle van de overheid daarop. Dit is geen onbelangrijk detail.

Als een bedrijf schade toebrengt aan de gezondheid van mensen moet dit bedrijf zich permanent afvragen hoe het beter kan. Onderhoud je de installaties (en filters) zodat hun uitstoot minimaal is? Weet je welke installaties een gezondheidsrisico vormen? Laat je dit door een onafhankelijke derde meten en ben je bereid de uitkomst te delen? Ben je bereid zo’n installatie stil te leggen als je maatregelen niet afdoend blijken? Beloof je dat de uitstoot die je uitspaart op de ene installatie niet weer elders opgebruikt wordt? De Dorpsraad heeft aan de directie van Tata Steel deze kwesties vaak voorgelegd. Zij geven evenwel niet thuis. De Dorpsraad constateert keer op keer dat risico’s voor omwonenden onvoldoende mee tellen in de bedrijfsvoering. En als Tata Steel kans ziet om onder een norm, die de bevolking moet beschermen, uit te komen, gaat het ervoor. De Dorpsraad is van mening dat een onafhankelijke rechter zich moet buigen over de verantwoordelijkheid van directieleden. Dat omwonenden door uitstoot die voorkomen had kunnen worden kwalen oplopen of eerder doodgaan, ziet de directie van Tata Steel nu niet als iets waar zij zich mee moet bezighouden. Het is belangrijk dat dit snel verandert. Daarom doet de Dorpsraad aangifte.

De directie van Tata Steel heeft in eerdere publicaties benadrukt dat er een concreet maatregelenpakket ligt, de Roadmap Plus met een extra investering van 300 miljoen, die in twee jaar moet leiden tot afname van geurbelasting en minder stofneerslag. Deze Roadmap Plus wordt versneld uitgevoerd.