‘Dankzij Buurtgezinnen kan ik even op adem komen’

Algemeen
Buurtgezinnen brengt vraaggezinnen en steungezinnen bij elkaar. 'Dat is iedere keer weer maatwerk', aldus coördinator Denise Wijnker.
Buurtgezinnen brengt vraaggezinnen en steungezinnen bij elkaar. 'Dat is iedere keer weer maatwerk', aldus coördinator Denise Wijnker. (Foto: Koen Mol)

KOGGENLAND - “Eén weekend per maand kan ik op adem komen en even bijkomen van mijn hectische leven”, vertelt Vera. “Als alleenstaande moeder is het elke week weer flink aanpoten om school, werk en sportclubjes te regelen. Halen, brengen, koken, wassen, alles moet ik zelf doen. Dankzij Buurtgezinnen heb ik hele lieve mensen in mijn buurt gevonden waar mijn kinderen een paar dagen per maand terecht kunnen, zodat ik zelf even ‘uit’ kan staan.’

Organisatie Buurtgezinnen succesvol in Koggenland 

De organisatie Buurtgezinnen is al een aantal jaar actief in de gemeentes Opmeer (anderhalf jaar) en Schagen (drie jaar). Vanaf begin dit jaar is dit landelijke initiatief ook actief in de gemeente Koggenland. Het is nu al succesvol, maar dat kan ook niet anders met Denise Wijnker aan het roer. Ze is een spontane, warme vrouw die al haar passie in haar werk legt. Met een grote lach op haar gezicht vertelt ze waarom ze zo graag voor Buurtgezinnen werkt.

Wat is Buurtgezinnen eigenlijk?

“Buurtgezinnen is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Ieder gezin heeft moeilijke periodes en opvoeden kan heel pittig zijn. Ouders hebben hiermee te kampen, maar kinderen (on)bewust ook. Gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) worden door ons gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden de ouders even ontlast. De hulp is alledaags en vriendschappelijk, zoals een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. Dat is iedere keer maatwerk.”

Hoe is Buurtgezinnen op jouw pad gekomen?

“Mijn gezin en ik hebben onszelf in 2019 hebben aangemeld als steungezin. Wij hadden eerst pleegzorg overwogen, maar vonden de impact hiervan te groot. Een gezin in de buurt op vriendschappelijke en gelijke basis ondersteunen is een kleinere moeite en het kan er juist voor zorgen dat kinderen niet in de pleegzorg terechtkomen. Een aantal maanden na onze aanmelding werden we gekoppeld aan een vraaggezin in Schagen. Zij redden het inmiddels zonder ons, dus nu vangen we in de zomervakantie vaak enkele kinderen op die wekelijks een dag komen knutselen of spelen. Die periode is voor veel vraaggezinnen namelijk extra pittig. Qua werk ging het balletje pas echt rollen toen ik gevraagd werd om de coördinator van Schagen op te volgen. Inmiddels ben ik coördinator van drie gemeenten.”

Het concept van Buurtgezinnen lijkt heel simpel, is dat het ook?

“Soms is het makkelijk. Dan kom ik bij een vraaggezin thuis en heb ik gelijk al een idee welk steungezin er bij zou passen. Dat zijn dan de steungezinnen waarmee ik al heb kennisgemaakt en die startklaar in onze database staan. Dat is een luxe. Het kan ook lastig zijn om een geschikt steungezin te vinden. Ik moet met veel dingen rekening houden, zoals schooltijden, sporten, allergieën, type huishouding, locatie en specifieke wensen. Ik ben altijd op zoek naar dé match, voor minder dan honderd procent doe ik het niet… Ons doel is tenslotte dat vraag- en steungezinnen een langdurige relatie met elkaar aangaan.”

Hoe maak je die match dan?

“Ik doe dat heel intuïtief. Als je dit werk met je gevoel doet, kan het eigenlijk niet mis gaan. Als ik het gevoel heb dat twee gezinnen bij elkaar zouden passen, moet dan nog in de praktijk blijken. Het vraag- en steungezin dat ik aan elkaar koppel gaan eerst twee keer met elkaar kennismaken. Als dat klikt, starten we met een proefperiode van twee maanden. Als beide gezinnen dan nog enthousiast zijn, hebben we officieel een match gemaakt. Beide partijen moeten - als ze gematcht zijn - onze huisregels ondertekenen en van het steungezin vragen wij een Verklaring omtrent Gedrag. We willen dat iedereen respectvol met elkaar omgaat, want je mengt je toch voor een groot deel in elkaars leven.”

Wat is makkelijker te vinden, een vraaggezin of een steungezin?

“Vraaggezinnen zijn lastiger te werven, omdat mensen niet graag hun vuile was buiten hangen. Zeker niet in West-Friesland. Ze kunnen zichzelf aanmelden of via een hulpverlener worden doorverwezen. Een vraaggezin moet zelf hulp willen aanvaarden. Dat is moeilijk, maar ook heel moedig. Nieuwe steungezinnen kan ik altijd goed gebruiken. Het is fijn om stabiele gezinnen startklaar te hebben staan. Gelukkig melden die zich gedurende het hele jaar wel aan. Het is zo mooi om te zien dat veel mensen ruimte in hun hart en huis hebben om iets voor een ander gezin te betekenen. Daar word ik blij van. Via dit interview hoop ik dat Buurtgezinnen meer naamsbekendheid krijgt en dat zowel vraag- als steungezinnen zich bij ons aanmelden.”

Als je werkt vanuit je hart, passen daar geen openingstijden bij

Wat betekent Buurtgezinnen voor jou?

“Voor mij is dit een mogelijkheid om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Ik heb een achtergrond in de marketing en financiële markt, heel zakelijk dus. Dat gaf mij niet veel voldoening. Voordat ik bij Buurtgezinnen aan de slag ging hebben we drie jaar in Amerika gewoond, voor het werk van mijn man. Ik mocht toen alleen vrijwilligerswerk doen. Terug in Nederland besefte ik des te meer dat ik op zoek wilde gaan naar een baan waarbij ik met mijn hart kon werken. Nu haal ik heel veel energie en voldoening uit mijn werk. Ik geniet ervan om nieuwe mensen te ontmoeten en te verbinden, zodat ze op een laagdrempelige manier iets voor elkaar kunnen betekenen.”

Wat is jouw toegevoegde waarde aan Buurtgezinnen?

“Dat is denk ik dat ik ervaringsdeskundige ben op veel gebieden. Ik heb zelf het nodige meegemaakt in mijn leven en kan me daardoor goed verplaatsen in de situaties waar ouders zich in bevinden. Mensen vertrouwen mij snel hun levensverhaal toe. Voor deze eerlijke en oprechte gesprekken ben ik dankbaar, want daardoor leg je makkelijker de hulpvraag bloot. Verder vind ik het fijn dat ik naast de gezinnen sta en geen hulpverlener ben. Ik ben altijd bereikbaar voor alle gezinnen, ook in de avonden en weekenden. Ik doe dit werk echt met mijn hart. Daar passen voor mij geen ‘openingstijden’ bij.”

Kan jouw gezin wel een steuntje in de rug gebruiken van van Buurtgezinnen of wilt u zich aanmelden als steungezin? Neem dan contact op met Denise Wijnker via denise@buurtgezinnen.nl of kijk op www.buurtgezinnen.nl.