HOSV uit Opmeer gaat positief de toekomst tegemoet

Algemeen
Secretaris Herman Ligthart en voorzitter Jan Scheltus.
Secretaris Herman Ligthart en voorzitter Jan Scheltus. (Foto: Theo Annes)

Het zijn roerige tijden als het gaat om het sportcomplex van HOSV en de club zelf. Eerst het onderzoek naar het IKC en recentelijk het raadsbesluit over een nieuwe visie ten aanzien van het sportcomplex. De club komt er daarbij in de beeldvorming niet altijd positief vanaf. Zaken liggen echter een stuk genuanceerder dan partijen doen geloven. Maar het bestuur van HOSV wil daar niet op terugkijken. Een positieve blik naar de toekomst staat voorop.

“De plek om in Opmeer/Spanbroek nog met je vereniging een plek te hebben om sociale of culturele activiteiten te ontplooien is hard achteruit gegaan”, laat voorzitter Jan Scheltus weten. “Lokale cafés zijn gesloten en verenigingen zijn op straat komen staan. De afgelopen jaren heeft HOSV zich hard gemaakt voor een aantal van deze verenigingen, die hun thuishaven verloren en een nieuwe thuishaven vonden bij HOSV, aan de Waterkant in Opmeer. Er zijn nu wekelijks vele inwoners in het clubhuis van HOSV te vinden, die hun clubactiviteiten daar uitoefenen. HOSV is hier in een gat van het sociale en culturele leven van deze gemeente gesprongen.”

Sportvelden, het groene hart

Voor de sportvelden heeft HOSV zich altijd ingezet voor behoud van minimaal het A-veld, maar recentelijk ook voor behoud van de sportvelden als groene hart in Opmeer/Spanbroek. “Niet iedereen hoeft het daarmee eens te zijn, maar in de visie van HOSV is dit belangrijk voor de inwoners van Opmeer/Spanbroek en zeker voor de ouderen. Met het plan voor een sport- en beweegpark in een groene natuurlijke omgeving met mogelijkheden voor jong en oud wilde HOSV het groene hart versterken.”

Sport- en beweegpark

Recentelijk heeft de gemeenteraad een nieuwe visie vastgesteld waarbij er ruimte moet komen voor seniorenwoningen en een gezondheidscentrum. “Hoewel HOSV nog steeds staat voor groen in plaats van stenen, wil de vereniging gehoor geven aan deze maatschappelijke behoefte. HOSV besloot daarom het plan voor een sport- en beweegpark op het B- veld voor nu los te laten. Het is aan de inwoners van Opmeer/Spanbroek om mee te beslissen en invulling te geven aan de visie van de gemeente voor het B- veld. De tijd zal het leren of het groen, natuur of stenen wordt.”

Toekomstbeeld HOSV

De nieuwe visie van de gemeente maakt een verbreding van activiteiten in het clubhuis van HOSV mogelijk. Wellicht wordt het een nieuw dorpshuis voor Opmeer/Spanbroek. HOSV zette op dat vlak al grote stappen en wil nu in samenwerking met de gemeente die ontwikkeling doorzetten. Vanuit de raad klonken daarvoor ook goede ideeën, die HOSV ook graag wil omarmen.

Buitensportactiviteiten

Het onderdeel ‘buitensportactiviteiten’ is door de raad toegevoegd aan de visie van de gemeente en de vereniging gaat ervoor om het huidige A-veld daarvoor in te zetten. Vooralsnog binnen de huidige inrichting en wellicht in de toekomst met een 7x7 voetbalveld in combinatie met een sport- en beweegpark. Sport direct verbinden aan het clubhuis blijft het uitgangspunt; dat is het krachtigst. In de ogen van HOSV kan het complex ook een semi openbaar karakter krijgen waar scholen en inwoners gebruik van kunnen maken. 

Doe je mee?

HOSV vraagt om ideeën en input van de inwoners van de gemeente Opmeer. “Wie ook mogelijkheden ziet, of activiteiten of evenementen wil organiseren op het sportcomplex van HOSV in Opmeer? Neem contact op via ikdoemee@hosv.nl. Bij HOSV is iedereen welkom en is veel mogelijk, zoals het altijd is geweest”, besluit Jan.