Haarlemmermeer scheldt schulden gedupeerden toeslagenaffaire kwijt

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - Ouders uit Haarlemmermeer die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst hoeven hun schulden aan de gemeente niet terug te betalen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vorige week besloten. Hiermee loopt de gemeente Haarlemmermeer voor op de Verzamelwet “hersteloperatie toeslagen” die op 1 januari 2022 ingaat.

Duizenden ouders in Nederland zijn getroffen door de problemen met kinderopvangtoeslag. Zij worden daar door de Belastingdienst financieel voor gecompenseerd. Maar voor sommige van deze ouders is alleen geld niet voldoende. Daarom is afgesproken dat gemeenten ouders hulp bieden op het gebied van huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Inmiddels zijn de gedupeerde ouders uit Haarlemmermeer bekend bij de gemeente en is de hulp, waar gewenst, op gang gekomen.

Schulden

Kwijtschelding gemeenteschulden Begin dit jaar heeft het kabinet aangekondigd dat schulden van gedupeerden van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst en andere publieke uitvoeringsorganisaties worden kwijtgescholden. Ook gemeenten zijn gevraagd de gemeentelijke schulden kwijt te schelden. In september wordt het wetsvoorstel voor de landelijke Verzamelwet hersteloperatie ingediend bij de Tweede Kamer. Alle kosten die gemeenten maken voor de hersteloperatie toeslagenaffaire, dus ook de kwijtschelding van gemeentelijke schulden, worden door het Rijk vergoed.

Onzekerheid

“De toeslagenaffaire heeft een enorme impact gehad op de gedupeerde gezinnen en heeft tot onzekerheid en stress geleid. Door hun schulden kwijt te schelden hopen we gedupeerde ouders rust, zekerheid en zicht op een nieuwe schuldenvrije toekomst te bieden. We gaan dus niet wachten tot 1 januari maar zorgen ervoor dat de schulden zo snel mogelijk worden kwijtgescholden”, reageert wethouder Johan Rip van Werk & Inkomen.

Gedupeerden Haarlemmermeer De gemeente krijgt de gegevens van de gedupeerden van de Belastingdienst. Zo weten we dat het in Haarlemmermeer tot nu toe om ongeveer 380 gedupeerden gaat. Voor het kwijtschelden van de schulden neemt de gemeente Haarlemmermeer contact op met de gedupeerde ouders. Zij hoeven dus zelf geen actie te ondernemen om in aanmerking te komen voor de kwijtschelding.