Drie bedrijven ‘gepakt’ tijdens Handhavingsactie De Liede

Algemeen
De handhavingsacties zijn gericht op het laten bloeien van bedrijventerrein De Liede.
De handhavingsacties zijn gericht op het laten bloeien van bedrijventerrein De Liede. ((Foto: Pr)

HAARLEMMERMEER - Op bedrijventerrein De Liede  is deze week een handhavingsactie gehouden en daar bij zijn er meerdere verontreinigings- en veiligheidsrisico’s aan het licht gekomen en is er een illegaal in Nederland verblijvende man overgebracht naar Ter Apel.

Vier bedrijven hebben bezoek gehad. Bij twee van de bedrijven bleek de veiligheid van de medewerkers niet helemaal in orde te zijn. Bij twee van de vier bedrijven bleek de opslag van gevaarlijke en verontreinigende vloeistoffen en gassen niet aan de veiligheidsvoorschriften te voldoen en niet alle vergunningen aanwezig te zijn en een bedrijf bleek energiefraude te plegen. Uiteraard is op al deze situaties passende actie genomen. 

Illegaal

Ook werd bij een van deze bedrijven een man aangetroffen die werk verrichte, terwijl hij illegaal in Nederland verblijft. De vreemdelingenpolitie heeft deze man overgebracht naar het asielzoekserscentrum in Ter Apel voor een asielaanvraag. Het laatst bezocht bedrijf bleek volledig op orde te zijn.

Afgelopen anderhalf jaar zijn er tien acties uitgevoerd op het bedrijventerrein. Hiermee zijn 44 van de 71 bedrijven minstens eenmaal bezocht. Met deze acties zorgen de deelnemende partijen ervoor dat De Liede steeds meer een bedrijventerrein wordt waar veilig gewerkt kan worden. Er wordt gekeken naar verdachte, criminele activiteiten en er wordt bijvoorbeeld gecontroleerd op het naleven van milieuregels. Ondernemers krijgen tijdens een controle ook tips, bijvoorbeeld om de medewerkers juist te verzekeren.

Minder kans

De handhavingsacties zijn gericht op het laten bloeien van bedrijventerrein De Liede. Zoals overal in Nederland is er ook hier veel aandacht voor het tegengaan van ondermijning. Dit betekent dat criminelen minder kans krijgen zich schuil te houden, geld wit te wassen of een bedreiging te vormen voor gezonde en eerlijke handel. De controles worden uitgevoerd onder regie van de gemeente Haarlemmermeer, samen met de Politie, de Vreemdelingenpolitie, Milieupolitie, de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, Brandweer, Liander, Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit en de bouwinspecteur en sociaal rechercheurs van de gemeente Haarlemmermeer.

Controles

De gemeente Haarlemmermeer is in 2020 gestart met integrale controles van alle bedrijven op bedrijventerrein De Liede. Dit doen zij onder de vlag van het RIEC: het Regionale Informatie- en Expertise Centrum dat zich bezig houdt met de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.