Oranje Nassauschool verkozen tot ‘monument van het jaar 2021’

Algemeen
Van links naar rechts Marije de Ridder, adjunct-directeur, Yvonne Woestenburg, directeur, en wethouder Marja Ruigrok.
Van links naar rechts Marije de Ridder, adjunct-directeur, Yvonne Woestenburg, directeur, en wethouder Marja Ruigrok. (Foto: Peter Vreeswijk)

BADHOEVEDORP -  De Oranje Nassauschool in Badhoevedorp is benoemd tot monument van het jaar 2021 van Haarlemmermeer.  Dat maakte wethouder Marja Ruigrok tijdens de Open Monumentendagen afgelopen weekend bekend. De feestelijke onthulling vond plaats bij de winnaar van vorig jaar: Museum het Stoomgemaal in Halfweg. 

Saskia Vreeswijk

Het thema voor de Open Monumentendag 2021 is ‘Mijn monument is jouw monument’. De commissie had daarvoor  drie monumenten genomineerd die aansluiten bij dit thema. Dat waren het Gemeenlandshuis in Spaarndam, de Oranje Nassauschool in Badhoevedorp en boerderij Kleine Vennep in Nieuw-Vennep.

Uitreiking bokaal

Na enige inleidende woorden van Peter van Kapelle, bestuurslid van het Stoomgemaal, nam de heer Plukkel, voorzitter van de erfgoedcommissie het woord. Vervolgens was het de beurt aan wethouder Marja Ruigrok om de winnaar bekend te maken. Dit gebeurde door de onthulling van drie schilderijen van de drie locaties. Uiteindelijk kon de wisselbokaal uitgereikt worden aan Yvonne Woestenburg en Marije Ridder van de Oranje Nassauschool.

Yvonne Woestenburg gaf daarna nog een korte toelichting over hoe  de school is ontstaan uit een fusie in 1985 van de Oranje en de Nassauschool. Het oorspronkelijke gebouw was de Oranjeschool. De school herbergt 600 leerlingen en naast schoolactiviteiten vinden nog allerlei activiteiten plaats in het gebouw zoals kinderopvang, taallessen, theater en musical.

Bouwstijl

De Oranje Nassau School is in 1931 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. In Haarlemmermeer is het een van de weinige gebouwen met deze bouwstijl in originele staat. Kenmerken van deze bouwstijl in de Oranje Nassau School zijn het gebruik van bakstenen, de versiering en het opdelen van kozijnen in kleine rechthoekige ramen. Maar bijvoorbeeld ook de voorgevel waarin veel horizontale lijnen te ontdekken zijn.

Van de totaal uitgebrachte 1722 stemmen gingen er 899 naar deze school. Het Gemeenlandshuis kreeg 451 stemmen en boerderij Kleine Vennep ontving er 372. Het was de zevende keer dat de uitreiking plaats vond.