Raadhuis Halfweg kleurt oranje

Algemeen
Een prachtig plaatje, een verlicht raadhuis in oranje gekleurd.
Een prachtig plaatje, een verlicht raadhuis in oranje gekleurd. (Foto: Peter Vreeswijk)

HAARLEMMERMEER - In Haarlemmermeer is ook dit jaar weer een aantal gebouwen oranje verlicht, namelijk Molen De Eersteling in Hoofddorp, de Stompe Toren in Haarlemmerliede en het Raadhuis in Halfweg. Met het oranje licht wordt aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen.

Saskia Vreeswijk

Dit is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes van de Verenigde Naties. Van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen vrouwen, tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, zijn vele gebouwen oranje verlicht. 

De kleur oranje staat symbool voor een hoopvolle toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Meer dan 100 landen doen mee aan deze campagne.

Schokkende cijfers

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Bijna 73 provent is ooit seksueel geïntimideerd en één op de tien vrouwen is ooit in haar leven verkracht. Geweld is er in vele vormen, psychisch of fysiek, maar ook uitbuiting en online criminaliteit.

In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door onder andere UN Women Nederland. Het thema dit jaar is ‘preventie’.