Dennis van den IJssel van assistent naar hoofdcoach Ajax-jeugd

Nieuws
Nu John Heitinga doorstroomt naar Jong Ajax, heeft Dennis van den IJssel een nieuwe functie bij de Amsterdammers. Hij is nu de hoofdcoach geworden van Ajax O16.
Nu John Heitinga doorstroomt naar Jong Ajax, heeft Dennis van den IJssel een nieuwe functie bij de Amsterdammers. Hij is nu de hoofdcoach geworden van Ajax O16. (Foto: Rob Langerak)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphenaar Dennis van den IJssel was de afgelopen twee jaar de assistent van oud-prof en ex-Alphenaar John Heitinga bij Ajax onder 19. Nu Heitinga doorstroomt naar Jong Ajax, heeft Dennis van den IJssel een nieuwe functie bij de Amsterdammers. Hij is nu de hoofdcoach geworden van Ajax O16.

Rob Langerak

“Daar ben ik heel blij mee”, vertelt hij. “Maar, ik moet toegeven dat het wel een dubbel gevoel gaf, want ik heb heel prettig met Heitinga samengewerkt en had ook graag met hem meegegaan naar de Keuken Kampioen Divisie.” Dat neemt niet weg, dat hij trots is dat de club hem het vertrouwen geeft om als zelfstandig coach verder te gaan. 

Van den IJssel was blij verrast toen hij twee jaar geleden na een ‘vrijblijvend’ gesprek met Ajax werd gevraagd om Heitinga te assisteren. “Kennelijk was mijn naam blijven hangen, omdat ik er twintig jaar geleden stage heb gelopen onder Co Adriaanse.” 

Leerzaam

De Alphenaar, die na acht jaar (hoofd jeugdopleiding en trainer van de hoofdmacht) bij De Jodan Boys in Gouda net een sabbatical hield, greep die kans met beide handen aan. “Van Heitinga heb ik de afgelopen twee jaar veel geleerd over wat voetballen op het allerhoogste niveau inhoudt. Zijn ervaring als ex-prof en speler van een WK-finale zijn met niets te vergelijken. Heel leerzaam om ook die kant via hem te leren kennen. Aan de andere kant heb ik met mijn achtergrond aanvullend kunnen werken, waardoor ik samen met hem een prachtige tijd heb gehad.”

“Vooral de wedstrijden in de Youth League (de Champions League voor de jeugd) waren een geweldige ervaring. We reisden mee met het eerste elftal en speelden dan een dag eerder tegen clubs als Valencia, Chelsea en Lille. We hebben in prachtige stadions gespeeld en mooie resultaten behaald.” 

‘Van Heitinga heb ik de afgelopen twee jaar veel geleerd’

In maart 2020 strandde Ajax in de achtste finales bij Olympique Lyon. Lang leken de Fransen er in de reguliere speeltijd al met de zege vandoor te gaan, maar vlak voor tijd trokken de Amsterdammers de stand nog gelijk. De strafschoppenserie, die meteen daarop volgde, werd met 6-5 verloren. Ajax O19 zou dit seizoen wederom in de UEFA Youth League spelen. 

De Amsterdammers waren in de eerste ronde gekoppeld aan FK Krasnodar, maar vanwege de coronamaatregelen in heel Europa zette de UEFA echter een streep door het toernooi.
Van den IJssel, die van een adviserende rol als assistent, bij Ajax O16 nu zelf aan het stuur komt te staan, vertelt dat hij daarin wordt bijgestaan door een gevarieerde staf van trainers en specialisten om de spelers zo goed mogelijk te begeleiden. “Ik heb al vroeg voor het trainersvak gekozen en denk dat ik niet alleen verstand van voetbal heb, maar ook van mensen. Met jonge mensen werken, betekent ook aandacht hebben voor hun achtergronden zoals de thuissituatie, opleiding en het creëren van een veilig klimaat.”

Veel ervaring

In het verleden heeft Van den IJssel als jeugdtrainer en hoofd Jeugdopleidingen bij verschillende clubs veel ervaring opgedaan. Verder was hij hoofdtrainer bij ARC, CSW en Jodan Boys. Met die laatste club stuntte hij destijds door in 2016 in de KNVB-beker eredivisionist Go Ahead Eagles in Deventer te verslaan. In de volgende ronde was Vitesse in het Gelredome in Arnhem met 4-0 te sterk. Maar ook dat was volgens Van den IJssel een geweldige ervaring. Hij wil hij ook bij de Ajax-jeugd, vooral zorgen dat de spelers lekker in hun vel zitten en plezier houden in het spel.