Alphense Kunstenaars tonen kunstwerk graffiti Wall of Fame

Nieuws
De muur is nog nog kaal, maar de dat gaat binnenkort veranderen.
De muur is nog nog kaal, maar de dat gaat binnenkort veranderen. (Foto: KHABBAZ )

ALPHEN AAN DEN RIJN- De gemeente Alphen aan den Rijn heeft sinds juli een nieuwe Graffiti Wall of Fame. Op de betonnen wand bij De Bijlen, tussen de Dagcamping en het parkeerterrein van Ski- & Snowboard Xperience, kunnen graffitikunstenaars ongestoord hun gang gaan en hun werk tonen in de open lucht. Op zaterdag 24 juli wordt de graffitiwall officieel geopend door wethouders Kees van Velzen en Gert-Jan Schotanus. Tussen 10.30 en 15.00 uur is er een gratis workshop graffiti spuiten door Alphense graffitikunstenaar Joost Zwanenburg.

De opening begint om 10.30 uur met een feestelijk openingsmoment, waarbij wethouders Kees van Velzen en Gert-Jan Schotanus de muur als eerste inwijden met een speciale openingshandeling. Tussen 10.30 en 15.00 uur is iedereen welkom om gratis deel te nemen aan de workshop graffiti spuiten door Joost Zwanenburg. Samen met een aantal fameuze Alphense graffitikunstenaars wordt de Wall of Fame die dag meteen omgetoverd tot een kunstwerk in de open lucht. DJ en graffitikunstenaar Michiel Kauw-a-Tjoe zorgt op de achtergrond voor muzikale inspiratie.

Graffitikunst in Alphen aan den Rijn

Het initiatief van de nieuwe graffitiwall komt van twee jonge graffiti artists en Alphense graffitikunstenaar Zwanenburg van VijfB. Voorheen was de fietstunnel onder de N11 een geliefde plek voor graffitikunstenaars, waar vrij gespoten mag worden. De fietstunnel is echter een verre van ideale locatie, vanwege de lastige bereikbaarheid en het gebrek aan bewegingsruimte. De jonge graffitikunstenaars hebben samen met de gebiedsadviseur van de gemeente gezocht naar een nieuwe geschikte plek, die gevonden is nabij de Zegerplas. De nieuwe wand staat tussen de Dagcamping en het parkeerterrein van Ski- & Snowboard Xperience. Zij zijn blij met de nieuwe locatie, waar de kunstenaars veel eer van hun werk zullen hebben door de vele wandelaars en recreanten die de wand passeren.

Groot talent

Zwanenburg over de nieuwe graffitiwall: “We hopen met deze nieuwe plek ook groot talent van buiten de regio aan te trekken. Op die manier zal de kwaliteit van de werken op de muur hoger worden en zal beginnende jeugd extra gemotiveerd worden om hun best te doen dat te evenaren.”

Hij heeft veel met vogels en natuur, leit hij eerdere weten aan deze krant. “Ooit kreeg ik een opdracht om iets met vogels te maken. Zo kwam ik erachter hoe mooi vogels zijn en hoeveel vrijheid je hebt. Als je een portret maakt, zit je vast aan het plaatje. Maar bij een vogel bepaal ik zelf de kleuren of de lengte van snavel of vleugel. Nu word ik door heel Nederland gevraagd voor m’n natuur- en vogelschilderingen. Ik wil graag een keer een project doen samen met Natuurmonumenten of Vogelbescherming. Om aandacht te vragen voor bedreigde vogel- en diersoorten.”

De plaatsing en opening van de graffitiwall zijn een samenwerking tussen de gemeente Alphen aan den Rijn, Zwanenburg, jongerenplatform Njetwork, cultuurplatform KHABBAZ, en Vereniging Vrienden van Park Zegersloot.

Welke kleuren zou de muur krijgen?