In de ban van Frida: ‘Ze is enorm inspirerend’

Nieuws
De Alphense kunsthistorica Karin Braamhorst geeft lezingen over Frida tijdens de Frida Kahlo Special in Parkvilla.
De Alphense kunsthistorica Karin Braamhorst geeft lezingen over Frida tijdens de Frida Kahlo Special in Parkvilla. ((Foto: Morvenna Goudkade))

ALPHEN – Frida Kahlo! Opeens zie je de Mexicaanse schilderes overal. Voor het eerst wordt haar werk in Nederland getoond en dat inspireert veel mensen. Ook bij Parkvilla zijn ze in de ban van Frida. Daar begint op 20 augustus de Frida Kahlo Special. 

Morvenna Goudkade

De Alphense kunsthistorica Karin Braamhorst (60) kan niet wachten. Ze gaat inleidingen verzorgen bij filmvoorstellingen over het leven van Frida Kahlo en daarnaast een kunstcollege geven. “Ik heb er heel veel zin in”, zegt Braamhorst. “Frida is enorm inspirerend. Ze heeft zich goed op de kaart gezet in de kunstgeschiedenis. Vaak denken mensen dat er niet veel vrouwen in de kunst waren, dat is niet zo, maar veel vrouwen zijn nooit voor het voetlicht gezet. Mannen maakten de dienst uit, maar om Frida konden ze niet heen.”

‘Ze had fysieke pijn en hartenpijn’

De Mexicaanse schilderes werd maar 47 jaar. Ze overleed in 1954 na een leven vol passie, pijn en drama. Frida was feministe en communiste en had affaires met mannen en vrouwen. Een van haar minnaars was de Russische revolutionair Trotski. Ze schilderde in een unieke eigen stijl en werd beroemd om haar zelfportretten. Het Cobra Museum in Amstelveen toont momenteel werk van haar en haar echtgenoot Diego Rivera, met wie ze tweemaal trouwde. 

‘Niks droombeeld, maar realiteit’

Waarom vindt Karin Braamhorst haar zo interessant? “Je ziet haar vaak als een heel zelfbewuste vrouw, maar ze was ook heel kwetsbaar. Ze heeft haar hele leven pijn gehad, fysieke pijn en hartenpijn.”

Die fysieke pijn kwam door een gruwelijk tramongeluk, waarbij Kahlo letterlijk gespietst werd, door een stuk metaal dat haar lichaam doorboorde. Maanden lag ze in het ziekenhuis. “Maar ze liet zich niet beperken”, vertelt Braamhorst. “Op haar rug liggend begon ze te schilderen. Omdat er niets anders te zien was, schilderde ze zichzelf via spiegels. Zo begonnen haar zelfportretten.”

Braamhorst, die vroeger ook lesgaf op het Ashram College in Alphen, vertelt tijdens de lezingen over leven en werk van Kahlo. “Ze was gepassioneerd, ze was zichzelf. Vaak wordt gezegd dat haar portretten surrealistisch zijn, een soort droombeelden. Daar was ze heel verontwaardigd over. ‘Niks droombeelden, ik schilder mijn eigen realiteit’, zei ze dan.”

Ook kunstenares Esmee Seebregts (30) is gefascineerd door de Mexicaanse. Tijdens de Frida Kahlo Special geeft ze een workshop schilderen à la Frida, met als titel Hallo Frida Kahlo. “Ik was heel blij toen Parkvilla hiermee kwam. Als puber vond ik haar al heel interessant, sinds ik een film zag met Salma Hayek als Frida.”

Seebregts is al naar het Cobra Museum geweest, vertelt ze. “Ik vond het geweldig, zoveel werken van Frida bij elkaar. Ze is heel inspirerend en heel eigenzinnig; haar kleurgebruik spreekt me heel erg aan.”

‘Als puber vond ik Frida al heel interessant’

Deelnemers aan haar workshop gaan een portret in Frida-stijl schilderen. “Mensen mogen kiezen of ze zichzelf schilderen of iemand anders. Net als op de schilderijen van Frida mogen ze voorwerpen of objecten in het portret schilderen, dingen die betekenis hebben voor de cursist.”

De film Viva la Vida in Parkvilla, vier speciale voorstellingen met inleiding van Karin Braamhorst, wil ze ook niet missen. Een zoektocht naar Frida in het hart van Mexico, met interviews, reconstructies en unieke beelden.

“Fantastisch”, zegt Seebregts. ,,Die wil ik zien.”