Run op reizen! We willen massaal op vakantie

Nieuws
Reisadviseuse Fabienne van Iperen merkt veel belangstelling voor last-minute reizen, door het wisselvallige zomerweer in Nederland.
Reisadviseuse Fabienne van Iperen merkt veel belangstelling voor last-minute reizen, door het wisselvallige zomerweer in Nederland. Foto: Morvenna Goudkade

REGIO - Door het wisselvallige zomerweer in Nederland, in combinatie met een positiever reisadvies, besluiten veel mensen een lastminute te boeken. Er is een ware run op Europese vakantiereizen naar de zon. Maar we denken ook alweer aan verre bestemmingen, merken ze bij reisbureaus in de regio.

Morvenna Goudkade 

Bij Tourpoint Reisbureau, aan de Zijde in Boskoop, heeft Fabienne van Iperen het druk. De reisadviseuse ontvangt mensen aan de balie, beantwoordt telefoontjes en belt voor klanten. Achter haar glimmen de reisbrochures je tegemoet. Blauwe zee, wuivende palmen, verleidelijke steden, exotische vergezichten. “Lang niet alles kan al worden geboekt”, zegt Van Iperen. “Maar het geldt in elk geval als inspiratie, voor als het weer mogelijk is.”

‘Nederlanders houden van zon’

Wat wel kan worden geboekt, gaat hard, ziet de reisexpert. “Er zijn veel lastminutes naar de Middellandse Zee: Frankrijk, Spanje, Italië. Ook Griekenland is heel populair, net als de Canarische Eilanden.” Dat het zomerweer in Nederland zwaar tegenvalt, bevordert de reislust. “Het gaat klanten momenteel vooral om mooi weer. Wij zijn Nederlanders, wij houden van zon”, zegt Van Iperen lachend. Flydrives zijn in trek, vertelt ze. “Busreizen en riviercruises hebben nog een beperkt aanbod, maar ook die gaan hard. Citytrips beginnen weer een beetje te komen. Dat geldt ook voor groepsreizen, maar in dat segment is veel ingetrokken.” Opvallend: mensen die normaal online boeken, komen nu bij het reisbureau. “Er zijn veel dingen waar je aan moet denken, online registraties doen, een gezondheidsverklaring. Klanten vinden het best fijn om daarbij hulp en advies te krijgen.” Van Iperen zit ‘met smart’ te wachten op de verre bestemmingen. “Die worden nog nauwelijks aangeboden. Een uitzondering zijn de (voormalige-red) Nederlandse Antillen, die doen het goed. Vooral Curaçao is heel gewild.”

Bij 333Travel, aan het Raoul Wallenbergplein in Alphen, zien ze ook verhoogde belangstelling. Reisadviseur Stefan Weemaes ontvangt mensen op afspraak of spreekt ze telefonisch. “Wij zijn gespecialiseerd in verre reizen, maatwerk, geen groepsrondreizen”, vertelt Weemaes. “We begonnen als Azië-specialist en zijn uitgebreid naar wereldwijd. Het aanbod is nu nog beperkt, maar we zien dat heel veel mensen snakken om weer een verre reis te maken. Ze staan overal open voor, wij kijken wat mogelijk is qua reisperiode en budget.”

‘Mensen snakken om te reizen’

Waar belangstelling voor is? “Canada gaat binnenkort weer open, Jordanië kan al worden geboekt. De Malediven zijn in trek en ook Dubai. Sommige bestemmingen zijn nog oranje, dan bespreken we met de klant wat je moet checken. Wat dekt je reisverzekering, welke reisdocumenten heb je nodig? Azië blijft moeizaam vanwege de deltavariant. Als je toch naar Thailand wilt, naar Phuket, moet je wel een certificate of entry aanvragen.”

Hij merkt dat mensen toe zijn aan vakantie. “Een groep klanten wil heel graag weg en op korte termijn. Soms wat meer uit impuls, het is hier wisselvallig, ze willen beter weer. Dan gaan ze bijvoorbeeld een weekje naar het Midden-Oosten.” Er komen nu klanten die voorheen zelf een pakketreis samenstelden, ziet Weemaes. “Via internet boekten ze losse vluchten, hotels, een huurauto. Nu komen ze bij ons, zodat wij als touroperator een pakket kunnen maken. Mensen weten inmiddels dat ze dan minder risico lopen, wij kunnen gemakkelijker geld terughalen bij een airline of een hotel. Mensen willen veel meer worden ontzorgd.” Wat populair is bij het nieuwe reizen? “Garantie voor repatriëring in geval van corona-uitbraak en geld-terug garantie.”