Nieuwe expositie ‘Kinderspeelgoed in de Tweede Wereldoorlog.

Nieuws
De nieuwe expositie ‘Kinderspeelgoed in de Tweede Wereldoorlog is te zien’.
De nieuwe expositie ‘Kinderspeelgoed in de Tweede Wereldoorlog is te zien’. (Foto: aangeleverd)

AALSMEERDERBURG- Kinderspeelgoed had in de periode van 1940-1945 een extra belangrijke rol voor kinderen die zich in deze verschrikkelijke periode konden terugtrekken in hun eigen veilig gewaande omgeving en de tijd hiermee door kwamen. Daardoor werd speelgoed meer en meer een bron van hoop en troost. Een beer, auto of een lappenpop was een houvast in angstige en traumatische momenten. Dat ging overal mee naartoe.  CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum houdt er zaterdag 21 een expositie over, de opening is is komende zaterdag.

De tentoonstelling laat alle facetten zien van het kinderspeelgoed uit de Tweede Wereldoorlog, natuurlijk ook poppetjes zoals soldaten, cowboys en indianen. Die zijn vaak met de hand gemaakt door hun vader of een oom, maar ook het speelgoed dat werd geproduceerd en gewilde cadeautjes waren wordt getoond. Dat gaat van een simpel houten vliegtuigje tot imposante bouwwerken van Meccano of gemaakt van vliegtuigaluminium dan wel van lood gegoten, of houten speelgoed gemaakt door de Canadese soldaten in Brabant in December 1944. Dat is als Sinterklaaspresentjes uitgedeeld aan de kinderen.

Bootje van blikken

De samensteller en CRASH vrijwilliger Richard Mutsaers heeft een bijzondere collectie bij elkaar weten te brengen, van een bootje gemaakt van blikken van de voedseldroppingen tot een trapkar.

Een groot diorama toont een beeld van een deel van bevrijd Nederland waarbij het landschap deels is overgenomen door de bevrijdingslegers. Alle objecten zijn kinderspeelgoed.

Haar kleine blauwe klompjes die ze als 1,5 jaar oud meisje droeg, zijn in de expositie te zien

De kinderjaren van Elisabeth Stienstra (roepnaam Els), geboren in 1943 in Haarlem is het belangrijke middelpunt van deze tentoonstelling. Haar collectie speelgoed met foto’s en haar verhaal over de vlucht uit Haarlem naar de Wieringermeer is de basis van deze kinderspeelgoed tentoonstelling. Haar kleine blauwe klompjes die ze als 1,5 jaar oud meisje droeg, zijn in de expositie te zien, met als tastbare herinnering het koffertje met al haar kinderspeelgoed

De opening is om 13.00 uur door mevrouw Els Stienstra (thans Ten Have). Zij woont met haar echtgenoot in Westerbork en komt voor deze bijzondere gelegenheid naar ons museum.

De tentoonstelling is voor het publiek toegankelijk vanaf zaterdag 21 augustus 2021.

Begin oorlog

De Duitse aanval op Nederland in 1940 begon op 10 mei en betekende voor Nederland het begin van de Tweede Wereldoorlog. Duitsland viel gelijktijdig ook Luxemburg en België binnen als onderdeel van Fall Gelb. Duitse paratroepers werden verdeeld over Nederland, maar wisten geen stand te houden. Als vergelding bombardeerden de nazi’s Rotterdam op 14 mei.

Openingstijden

Het museum is geopend op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en de 2e zondag van de maand ook van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang bedraagt € 6,00 voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang.

Als gevolg van de beperkingen ingevolge de COVID-19 richtlijnen moeten bezoekers 1,5 meter afstand houden en de hygiëne maatregelen in achtnemen. Bezoekers van het museum moeten zich opgeven via de website op www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/.

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ‘40- ‘45 kunt u de website www.crash40-45.nl, Instagram of de Facebookpagina raadplegen.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda