Apporteersport: ‘Apporteren is leuk en uitdagend voor je hond’

Nieuws
Duc wacht geduldig op de instructies van zijn baasje en trainster Leonie Floor.
Duc wacht geduldig op de instructies van zijn baasje en trainster Leonie Floor. Foto: Aangeleverd

ALPHEN AAN DEN RIJN – Soms kom je ze wel eens tegen in een openbaar park of natuurgebied: groepjes mensen met hun hond. Ze zijn er niet aan het wandelen, maar lijken heel gericht op instructies en/of aanwijzingen te wachten. Bij navraag blijkt dit om een training ‘op locatie’ te gaan van de discipline apporteersport van de Alphense Hondenclub of van een andere hondenclub.

Marieke Roggeveen

Apporteren, dat is toch iets weggooien waarna de hond dit ophaalt en weer terugbrengt? Leonie Floor, trainster bij de apporteersport van de Alphense Hondenclub, legt uit dat apporteersport een hondensport is die is afgeleid van de jacht. “Alleen wordt er bij jachthondentraining met wild gewerkt, terwijl wij met dummy’s werken. Sommige hondenrassen hebben van nature een jachtinstinct, maar in principe kan iedere hond leren apporteren. Maar”, voegt Leonie er direct aan toe, “het is wel belangrijk dat de hond het leuk vindt om voor de baas te ‘werken’. En andersom natuurlijk: de baas moet het ook leuk vinden om samen met de hond buiten te trainen, ook als het regent.”

Uitstekende jachthonden

Leonie noemt enkele jachtinstincten van verschillende hondenrassen: “Retrievers zijn goed in het ophalen en terugbrengen van geschoten wild of van een dummy. Vandaar ook hun naam Retriever, wat letterlijk ‘terugbrenger’ betekent. Jack Russells zijn vroeger bij de jacht vooral ingezet bij het jagen op vossen en ander klein wild; zij zijn heel goed in het opjagen van klein wild uit de holen. Ook Beagles zijn uitstekende jachthonden, zij kunnen goed speuren en zijn met name goed in het opjagen van wild.” Zelf heeft Leonie een Flatcoated Retriever, Duc van 6 jaar oud, die graag met zijn baasje op ‘jacht’ gaat:

‘Het is gewoon superleuk om je hond nieuwe dingen te leren’ - Leonie Floor

“Dit vindt hij heerlijk, ik kan hem niet blijer maken. Elke keer weer begint hij enthousiast met speuren om even later trots met een dummy in zijn bek terug te komen.”

Apporteren

“De apporteersport is geschikt voor alle honden die het leuk vinden om met dingen in hun bek te sjouwen, graag hun neus gebruiken en het leuk vinden om door bosjes te struinen”, vervolgt Leonie, “de training bestaat uit diverse onderdelen die altijd uit gaan van ‘steadyness’, wat wil zeggen dat de hond rustig naast zijn baasje op zijn beurt wacht. Enkele onderdelen van de cursus zijn: apporteren op diverse afstanden, een dummy opzoeken die op flinke afstand ligt, en ook kan er water aan te pas komen. Dan haalt de hond een dummy uit het water of hij haalt een dummy op van de overkant van het water. Bij de meeste onderdelen moet de hond na het ophalen de dummy netjes afgeven aan de voorjager (zijn baas/bazin). Verder doen we nog verschillende appeloefeningen, zoals: ‘blijven’ en ‘volgen’. Wij trainen altijd positief: goed bedrag wordt beloond en ‘slecht’ gedrag proberen wij om te buigen naar een ander gedrag. Samen met je hond op cursus gaan, is leuk voor hond én baas en ook wordt de relatie tussen hond en baas vaak sterker.”

Op locatie

De apporteertrainingen zijn één keer per week op maandagavond op het terrein van de Alphense Hondenclub aan de Eikenlaan. Als het ‘s avonds licht is, trainen ze ook op locatie ergens in Alphen waar honden los mogen lopen. Ook is het mogelijk om mee te doen met wedstrijden. “Het is gewoon superleuk om je hond nieuwe dingen te leren”, besluit Leonie, “of dit nu om behendigheid of apporteren gaat, welk ras je ook hebt of hoe oud je hond ook is: een hond kan altijd nieuwe dingen leren en is nooit uitgeleerd.”

www.hondenclub.nl