Matches bij zinderend ‘tinder’ tennistoernooi

Nieuws
Het tennistoernooi voor singles, afgelopen zaterdag in Boskoop, trok belangstellenden uit de hele regio.
Het tennistoernooi voor singles, afgelopen zaterdag in Boskoop, trok belangstellenden uit de hele regio. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Het is een nieuw fenomeen: tinder tennis! Een toernooi in Boskoop, speciaal voor singles, trok zaterdag deelnemers uit de hele regio. Hoge temperatuur en felle zon zorgden voor een zinderende sfeer. De sproeiers brachten verkoeling.

Morvenna Goudkade 

Bij Tennis Vereniging Boskoop (TVB) staat ‘s middags alles in het teken van het bijzondere toernooi. Dat is bewust gepland op 14 augustus, want dat is precies zes maanden na Valentijnsdag. Deelnemers worden ontvangen met een aardbeienhartje met slagroom. Er zijn 24 gegadigden, uit de hele omtrek. “We hebben flyers gemaakt en ons toernooi aangemeld bij andere tennisclubs in de regio”, vertelt Diana van der Laan, die meehelpt bij de organisatie. “Van Nieuwe Sloot in Alphen tot De Sluipers in Reeuwijk en Botesa in Bodegraven.” Zelf is ze geen vrijgezel, maar ze wilde graag helpen. “Ik gun mijn vriendinnen een leuke man.” 

Vragen als: Parijs of New York? 

De single tennissers, van begin twintig tot begin zestig, worden voor elke partij gematcht. Daarvoor hebben ze een lijstje met voorkeuren moeten invullen. Vragen als: Parijs of New York? Rijst of aardappelen? Afwassen of afdrogen? Ook worden ze ingedeeld op leeftijd.

Nicole Toebak (46) uit Waddinxveen, zelf ook single, bedacht het toernooi samen met tennisvriendinnen. Geïnspireerd door de populaire datingapp Tinder op de smartphone, waarbij mensen die elkaar leuk vinden worden gematcht. “Wij wilden een singlestoernooi, het bestuur vond het ook een leuk idee. Op Valentijnsdag kon dat nog niet wegens corona, maar nu dus wel.”

Na de eerste biertjes en wijntjes is de sfeer losser

Medebedenkster Annemieke opent het tinder toernooi. “Welkom allemaal, leuk dat jullie hier zijn. Wij gaan jullie ludiek aan elkaar koppelen. En voor de rest zoek je het maar uit, haha.” 

Jimmy Scholten (25) uit Boskoop is meegekomen met een collega, vertelt hij. Hij is benieuwd met wie hij gaat dubbelen. Het blijken een andere jonge Boskoper en twee meiden uit Bodegraven. Iedereen staat een beetje onwennig op de baan. “We moeten allemaal nog ontdooien”, concludeert een Bodegraafse. Bij de eerste pauze, na drie kwartier tennissen, is de sfeer al losser. Dat de eerste biertjes en wijntjes doorkomen, helpt ook. 

Ruud Scholten (51) uit Zoetermeer, geen familie van Jimmy, maakt hier en daar een praatje. “Waarom ik hier ben? Tennis is mijn favoriete sport en ik vind het leuk om mensen te leren kennen.” Of hij al iemand een ‘like’ heeft gegeven, om in tinder-termen te blijven? “Nee, nog niet. Maar zeg nooit ‘nooit’.” Naarmate de middag vordert en het elke pauze gezelliger is, wordt er ook nog steeds verwoed getennist. Uiteindelijk is Nicole Toebak kampioene bij de vrouwen en Boskoper Jan van Gulik kampioen bij de mannen. 

Ze worden uitgedaagd om nog een dubbel te spelen, op de baan bij het terras. Joyce uit Hazerswoude-Dorp krijgt hulp van tennisser Pieter. De umpire neemt plaats op de hoge scheidsrechtersstoel. Intussen gaat de feestelijke slotborrel alvast van start. Tussen de rosétjes, biertjes en bitterballen, worden telefoonnummers uitgewisseld. Ook Ruud uit Zoetermeer blijkt een match te hebben. Tennistassen, rackets en tennisschoenen liggen overal verspreid. Er wordt gelachen en ook best geflirt. In de namiddagzon, vol op het terras, is het zomaar zinderend heet. Tot grote hilariteit schieten opeens de sproeiers aan op het veld. De tennissers proberen de stralen te ontwijken, maar dat lukt niet helemaal. Lekker verkoelend toch? “Nou, het is wel slootwater”, zegt Jan van Gulik grinnikend. “Als je daar lang onder blijft staan, heb je vanavond geen date.”

Bijschrift: Jimmy Scholten (25) en Ruud Scholten (51), geen familie van elkaar, doen mee aan het singles tennistoernooi. Ze werden ontvangen met een aardbeienhartje met slagroom.