‘Zelfs al aanmeldingen voor de kerstlunch’

Algemeen
Sjaak van der Neut van Wijkcentrum Swaenswijk, dat 5 jaar bestaat: 'Wij voorzien in een behoefte'
Sjaak van der Neut van Wijkcentrum Swaenswijk, dat 5 jaar bestaat: 'Wij voorzien in een behoefte' Foto: Morvenna Goudkade

ALPHEN –  Trots en blij is Sjaak van der Neut (82), van Wijkcentrum Swaenswijk in Alphen. Het centrum, dat wordt gerund door vrijwilligers, bestaat vijf jaar en viert dat met een gloednieuw activiteitenprogramma vanaf 1 september. En dat valt in de smaak, want het regent aanmeldingen, vertelt het bestuurslid.

Morvenna Goudkade 

De folder met alle activiteiten is vorige week huis-aan-huis verspreid in het Alphense centrum en ligt ook op het gemeentehuis en in de bibliotheek. Er wordt meteen al enthousiast op gereageerd, zegt Van der Neut. “Mensen zijn zich al voor van alles aan het opgeven. Voor de lessen digitale vaardigheden bijvoorbeeld en voor de lezingen van Oud Geleerd, Jong Gedaan. Er is heel veel belangstelling voor de leesclubs, de tweede club zit inmiddels ook al vol en heeft een wachtlijst. En er zijn zelfs al aanmeldingen voor de kerstlunch van 17 december.”

‘Mensen vinden zondag een moeilijke dag’

Het geeft aan dat Swaenswijk in een behoefte voorziet, vindt de Alphenaar. “We hebben een heel uitgebreid programma, dat we helemaal zelf organiseren. Voor sommige onderdelen nodigen we partners uit, zoals het Gilde, Alphen Vitaal en Veilig Verkeer.”

Er is veel gebeurd sinds het wijkcentrum vijf jaar geleden van start ging, een initiatief waar Sjaak van der Neut nauw bij betrokken was. Hij is trots op het jubileum, want vanaf het begin hebben vrijwilligers hard gewerkt om het wijkcentrum tot een succes te maken. “We zijn met zo’n 35 mensen: bestuursleden, activiteitenorganisatoren en vrijwilligers die op allerlei manieren ondersteuning bieden.“

‘Swaenswijk richt zich op senioren’

Wijkcentrum Swaenswijk ligt aan de voet van de Swaenswijkbrug over de Oude Rijn, in het hart van Alphen. Het wijkcentrum huurt zaalruimte in de Maranathakerk, maar is geheel zelfstandig. Swaenswijk heeft een eigen entree aan de zijkant van het kerkgebouw. 

Het centrum richt zich met name op senioren. Bijna alle activiteiten zijn overdag en bedoeld om onderling contact te vergroten, eenzaamheid terug te dringen en samenhang in de wijk te bevorderen. En dat gaat heel goed, meldt Van der Neut. “In 2019 hadden we nog 9000 bezoekers. Toen kwam corona en moesten we een tijdlang dicht. Moeilijk voor onze deelnemers. Daarom doen we nu alles wat wél kan.”

Wat dat betekent? Niet stoppen in de zomervakantie, zegt Van der Neut. “Juist omdat we zien dat er zoveel behoefte aan is. We hebben de koffieochtenden laten doorlopen, net als de soos. Ook de vrije inloop op zondagmiddag is opengebleven. Veel mensen vinden de zondag een moeilijke dag en zijn blij met zo’n ontmoetingsplek.” Wie het programma bekijkt, is onder de indruk. Het wijkcentrum beoogt ‘laagdrempelige activiteiten’ en richt zich op ontspanning, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling en informatie die belangrijk is voor senioren. Dus kan je er biljarten, bridgen en klaverjassen, genieten van muziek, film, toneel en lezingen, creatief bezig zijn, bloemschikken en naar de bingo. “We hebben ook schilderworkshops en themabijeenkomsten”, zegt Van der Neut. “Van financieel misbruik tot technologie thuis, van wijs met medicijnen tot tips voor de e-bike.” Populair zijn de lessen Senioren in Beweging door Alphen Vitaal. Op dinsdag en vrijdag worden er beweeglessen gegeven. 

Er is enorm veel keus. Heeft Sjaak nog speciale tips? “Ja, onze Seniorencollegeserie is erg leuk, studenten van Oud Geleerd, Jong Gedaan geven dan interessante lezingen. En op 6 november organiseren we voor het eerst een Brocante en Antiek Fair, daar is nu al veel belangstellig voor.”