Genieten van Uitjepan-demie Festival

Algemeen
Natuurlijk is er ook een goed biertje gedronken tijdens het festival.
Natuurlijk is er ook een goed biertje gedronken tijdens het festival. Foto: Rob Langerak

ALPHEN AAN DEN RIJN- Ondanks de coronabeperkingen van maximaal 750 bezoekers durfde de Alphense ondernemer Sietse Kromhout het aan om afgelopen weekend een muziekfestival te houden. Na het afgelaste ‘Uit je Oliebol’ en ‘Haring on the Docks” stak hij toch zijn nek uit voor het ‘Uitjepan-demie’ feest. Ondanks een mooie line-up met veel Alphense artiesten was het helaas lang niet uitverkocht.

Rob Langerak

“Of mensen zich tegen lieten houden door de weersverwachting of het verplichte vaccinatie- of testbewijs is onduidelijk. Op wat spetters op vrijdagavond na, was het echter prima te doen en vermaakten de aanwezigen zich prima.” Ondanks de tegenvallende bezoekersaantallen, was het voor Kromhout toch een heel gezellig en geslaagd feest.

Tijd voor een feestje

Dat vonden de bezoekers van het festival op De Werf bij de Alphense haven ook. “We zijn helaas nog niet helemaal uit de pandemie, maar ik vond het wel weer tijd voor een feestje” zegt Rianne van Vliet, die met vriendinnen naar het festival is gekomen. “Ik had ook kaartjes voor het Zomerspektakel, waarvan deze week bekend werd dat dit opnieuw wordt afgelast, dus ik ben blij dat dit wel doorgaat.” Arvid Hendriks, die bij het Zomerspektakel onder meer verantwoordelijk is voor het vastleggen van de artiesten, baalt eveneens van de afgelasting daarvan. Hij is er vrijdagavond vooral voor het optreden van zijn dochter Daya. Emma van der Hulst, moeder van twee jonge dochters, en haar vriendinnen hebben er ook zin in. “De moeders gaan eindelijk weer op stap” zegt ze lachend. “We gaan ons helemaal volgieten, maar komen vooral om lekker te dansen.”

“Dit is weer een stap in de goede richting”- Daya Hendrix

Op zaterdag staan de Alphense coverband No Harm en zangeres Jill Helena op de bühne. De zangeres stond in 2013 in de finale van The Voice of Holland en was in januari 2020 de glorieuze winnares van de tv-show ‘All Together Now”. De Pianoshow en het Zwammerdamse feesttrio Helemaal Top zijn beide dagen van de partij. Zangeres Daya Hendrix, ooit deelneemster aan The Voice Junior, zingt vrijdagavond vroeg covers van onder andere Anita Meyer en Whitney Houston. Ze besluit haar optreden met haar eerste single die twee maanden geleden uitkwam en waarvan zij – samen met haar vader – zelf de tekst schreef. “Heel spannend, vooral om ‘Cutloose’ voor publiek te zingen, want de covers ben ik wel gewend.” Ze heeft genoten van haar optreden. “Balen dat alles zolang heeft stilgelegen, maar dit is weer een stap in de goede richting. Zo’n podium is veel natuurlijker dan de clipjes van de covers die we in eigen beheer heeft opgenomen. Voor haar single is een professionele bedrijf Viday verantwoordelijk.”

De Alphense zanger Menno Aben, bekend geworden als finalist van The Voice of Holland in 2019 en de zangshow ‘We Want More’ die in 2020 op SBS6 te zien was, zingt daarna zijn eigen nummers en nummers van onder andere André Hazes sr. en ‘Ik ga zwemmen’, de zomerhit van Mart Hoogkamer.

Steun in woonplaats

Hij weet zich in zijn woonplaats gesteund door zijn oma, vader, moeder, nichtje en tante Diana Aben, die net als haar vriendin Dagmar van Holstein gehuld is in een zwart T-shirt met zijn naam erop. “Wij zijn al van het begin af aan, toen hij nog maar drie turven hoog was, fan van hem en gaan naar veel van zijn optredens. Dat waren er dit jaar weinig, maar dat halen we nu in”, zegt zijn tante. Menno heeft het ook gemist en vertelt en passant dat hij woensdag weer in het café Bolle Jan in Amsterdam staat. Na hem gaat het volume omhoog bij de optredens van de artiesten Thomas Berge en Helemaal Top.