Bellenblazen voor ‘veilig naar school’

Nieuws
Fleur, Sophie, Zoë en Esmee (vlnr) aan het bellenblazen bij de aftrap van 'veilig naar school'.
Fleur, Sophie, Zoë en Esmee (vlnr) aan het bellenblazen bij de aftrap van 'veilig naar school'. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP/ALPHEN – De scholen zijn weer begonnen en daarmee ook de campagne ‘Wij gaan weer naar school’. Verkeersdeelnemers worden gevraagd extra oplettend te zijn. De aftrap van het nieuwe schooljaar in de gemeente Alphen aan den Rijn, met als thema verkeersveiligheid, was bij de Immanuelschool in Boskoop. En daar is het verkeer een hot item.

Morvenna Goudkade

Directeur Daniëlle D’Elfant is benaderd door de gemeente: of ze met haar school wilde meewerken aan de aftrap? Dan zou wethouder Kees van Velzen langskomen op school om met de kinderen in gesprek te gaan over veilig naar school. “Nou, dat wilde ik wel”, zegt D’Elfant. “Want de verkeerssituatie bij onze school is nogal een issue. We zitten op een plek met veel verkeer en weinig parkeerplaatsen. Eerder dit jaar is tegenover onze school een gezondheidscentrum geopend, daardoor is het nog drukker. Daar wil ik aandacht voor vragen bij de wethouder.” 

‘Oproep: kom niet met de auto’

Tijdens de coronaperiode heeft de school gespreide aanvangstijden ingevoerd, waarbij de helft van de leerlingen begint om 08:10 uur en de andere helft om 08:30 uur. “We houden dat erin, ook voor de verkeerssituatie. Als hier ’s morgens 400 kinderen tegelijk bij school aankomen, is de chaos niet te overzien.” Van Velzen heeft ook een kinderwethouder meegenomen, de 10-jarige Simone van Zoest. Het is haar eerste opdracht als wethouder, vertelt de kwekersdochter. “Onderwijs en veilig verkeer vind ik heel belangrijk. Ik zit zelf in groep 8 van de Rehoboth in Boskoop. Daarvoor moet ik de hefbrug over fietsen, soms best gevaarlijk.”

Samen met Van Velzen bekijkt ze het bellenblazen, waarmee de kinderen het nieuwe schooljaar mogen inluiden. Even een feestelijk moment.

De kinderwethouder heeft goed opgelet, zo blijkt. “Er is hier geen zebrapad, dat zou wel moeten, dit is een drukke weg. Terwijl ik hier stond, zag ik al twee grote vrachtwagens. Kinderen moeten hier over de weg fietsen, een fietspad zou veel beter zijn, maar daar zie ik geen ruimte voor.” Het parkeren is ook een probleem bij de school, merkt ze. Dat wordt beaamd door Daniëlle Zevenhoven (37) die net twee kinderen heeft afgeleverd. Ze pleit al langer voor maatregelen om de verkeersveiligheid te bevorderen. “Op mijn verzoek zijn paaltjes neergezet. Het is hier ’s morgens een grote bende.” Zelf komt ze tegenwoordig lopend met haar kinderen, van 4 en 6. “Als je op de auto aangewezen bent, is het hier een ramp. Ouders worden regelmatig bekeurd, want er zijn zo weinig parkeerplaatsen en verder mag je nergens staan.” 

Een andere ouder, Laurens Stuivenberg, vindt het verkeer rond school ook een drama. “Mijn oplossing? Zebrapaden, een snelheidsbeperking en tussen 08:00 en 08:30 de weg afsluiten.”

Met de schooldirecteur en de wethouder is er een klassengesprek, bij groep 7A. Wat vinden de leerlingen (9 en 10 jaar) van het verkeer? “Een oproep doen: kom niet met de auto”, vindt Melle. Klasgenootjes Fenna, Mackenzie, Lisa en Lara stellen voor dat je 10 keer met de auto mag komen en voor de rest moet fietsen. “Maar hoe ga je dat controleren?” vraagt de wethouder zich af. “En soms kan het niet anders, als ouders met de auto naar hun werk moeten.”

Meer routes met vrije fietspaden zou al heel veel oplossen, denkt Daniëlle Zevenbergen, buiten op het schoolplein. “Er zijn hier diverse fietspaden die binnenkort met elkaar worden verbonden, dan kunnen kinderen al veel veiliger bij school komen.”

Vier vriendinnen, Zoë, Esmee, Sophie en Fleur (allemaal 6 jaar), zijn nog niet zo bezig met het verkeer. Zij hebben meer aandacht voor de bellenblaas, want dat is leuk. En school? “Ook leuk!”

Bij de Immanuelschool in Boskoop, bekijken wethouder Kees van Velzen en kinderwethouder Simone van Zoest hoe de leerlingen bellenblazend het schooljaar inluiden.