Trotse Jonathan wint het WK Super Mario Kart

Sport
Jonathan Toole-Charignon is trots op zijn gouden plak.
Jonathan Toole-Charignon is trots op zijn gouden plak. Foto: Thomas Runhart

ALPHEN AAN DEN RIJN- De stofwolken en grote beeldbuistelevisie zijn weer verdwenen uit de Esports Game Arena in Alphen, want het jaarlijkse Super Mario Kart kampioenschap zit er na een hectische week vol actie weer op. Vooral Nederlanders gingen de strijd met elkaar aan. Er deden twee Amerikanen mee: één omdat hij in Nederland woont voor een promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht en de ander omdat hij het toch voor elkaar wist te boksen om een vlucht uit Los Angeles te boeken naar Nederland.

Wat volgens eigenaar Thomas Runhart voor de nodige hilariteit zorgde: de winnaar van deze editie was één van de twee Amerikanen: de dus in Nederland woonachtige Jonathan Toole-Charignon, beter bekend in Super Mario Kart kringen als ‘Lafungo’. Dit Oodanks het feit dat hij geen enkele van de vier onderdelen wist te winnen en dat hij hiervoor nog niet eerder in de top 10 was geëindigd. “Het is een daverende verassing, maar hij was gewoon de consistentste speler over de vier verschillende onderdelen”, vertelt Runhart. “Het was dus gewoon verdiend. Jonathan is hiermee de eerste nieuwe winnaar sinds 2016. Goed nieuws voor de toekomst van de competitie dus.”

Er is nog een record gebroken: dat van de jongste deelnemer. De 7-jarige Rune Roodhorst deed mee aan het Battle Mode onderdeel en plaatste zich zelfs voor de top 20. “Uiteindelijk volgde er een legendarisch vader tegen zoon gevecht. Voor nu won vader Gerard, maar wellicht is dit volgend jaar al anders want het was geen gemakkelijke zege”, vervolgt Runhart.

Wat ook voor spanning en sensatie zorgde in deze editie was dat er tijdens het laatste onderdeel, GP150cc, er nog vier deelnemers de titel naar zich toe konden slepen. Tot en met de top-5 van GP150cc aan toe. Deelnemer Jey was de uiteindelijke GP-winnaar na een aantal knotsgekke comebacks en gevechten. Verder is de Battle Mode gewonnen door de specialist Geoffrey ‘Geo’ Label en Match Race door Guillaume ‘Antistar’ Leviach. Geen van deze spelers was echter consistent genoeg om Lafungo van de overall titel af te houden.

“We gaan volgend jaar zien of Lafungo in staat is om zijn nieuwe titel te verdedigen. Volgend jaar wordt het hoe dan ook een speciale editie want dan bestaat de game precies tijdens de week van het evenement 30 jaar. We verwachten vanuit de organisatie een record aantal deelnemers en zijn in elk geval van plan er een groot feest van te maken”, aldus Runhart.