Feestweek Roelofarendsveen gestart met straattheaterfestival De Uitkaik

Algemeen
Erik de Viking zet het publiek in vuur en vlam.
Erik de Viking zet het publiek in vuur en vlam. Foto: Rob Langerak

ROELOFARENDSVEEN- Ook in Roelofarendsveen is de jaarlijkse feestweek door de coronabeperkingen anders dan anders. Dat betekent ditmaal geen bloemencorso en geen grote feesten bij ‘Jan Punt’. Wel begint donderdag 16 september de kermis op de parkeerplaats bij E.M.M.’21 en is zondagmiddag afgetrapt met straattheaterfestival De Uitkaik.

“Dat is dat jaar wat helaas wat mager”, zegt Eugène Wesselman, namens het organiserende ‘WIJ Presenteert’. “Het is zo’n 25 à 30 jaar begonnen om kaarten te verkopen voor ons theaterseizoen. Nu gaat dat vooral digitaal, maar het festival is gebleven.” Het gebied vanaf watertoren De Tulp tot in winkelcentrum Noordplein is normaal gesproken afgesloten. “Nu mag dit niet, omdat we anders van de gemeente Kaag en Braasem geen vergunning zouden krijgen. Dat is natuurlijk jammer, maar in elk geval beter dan in 2020 toen er helemaal niets kon”, legt Wesselman uit. “Ouders moeten dus goed uitkijken als hun kinderen plotseling de straat willen oversteken als zij iets leuks aan de overkant zien.” 

Hoewel alle onderdelen wat meer verspreid zijn, valt er toch genoeg te zien en te beleven. Het leerlingenorkest van ‘Liefde Voor Harmonie’ is voor de gelegenheid verkleed en zorgt voor vrolijke noten in het feestgebied. Dweilorkest ‘De Aarebeijeplukkers’ is ditmaal een ‘VanFare’. Zij laten vanuit een boot feestelijke volksmuziek horen. Een stoere zangeres rijdt op een tijdmachine rond en zingt bekende songs uit lang vervlogen tijden. Ondertussen draaien haar tandwielen en gaat zij soms in nevelen gehuld door de rook uit de schoorsteen van haar mobiele act.

Levend standbeeld

Natuurlijk ontbreekt levend standbeeld John Hoogenboom niet. Het is even zoeken, want hij staat niet op zijn vertrouwde stekkie aan het Noordeinde. Gehuld in het oranje staat hij nu bij winkelcentrum De Oever. Met zijn creatie ’Jan de Strijker’ haalt hij nu geld op de Dwarslaesie Organisatie Nederland. “Wel zonde dat het nu wat dunnetjes is, maar blij dat het kan en ik iedereen weer gezond en wel zie langskomen.” Hij vertelt, dat hij vanaf het begin af aan elk jaar met een nieuwe creatie op De Uitkaik te vinden is. “Dankzij mijn optredens in het hele land, heb ik veel collega-standbeelden leren kennen en heb er een aantal uitgenodigd om hier vandaag ook te zijn.” Verspreid over het gebied zijn een kapitein, de Baron von Münchhausen, De Wegwijzer, die zelf helemaal de weg kwijt is, en de Graaf van Horne te zien. Die laatste komt helemaal uit Limburg. “Ik kom uit de buurt van Weert en ben hier voor het eerst. Wat een vrolijke en geduldige mensen”, zegt hij, nadat hij heeft uitgelegd dat de graaf 400 jaar geleden echt heeft geleefd en door onthoofding aan zijn einde is gekomen. Zelf heeft hij zijn hoofd nog niet verloren en gaat na een korte pauze weer terug naar zijn sokkel.

Cabaret

Op het Alkeburchtplein brengen de mensen van pop- en cultuurpodium SplotsZ hun cabaretprogramma voor het komende seizoen onder de aandacht. “Dat is voorlopig het enige wat we kunnen bieden. We hopen natuurlijk dat we na de komende persconferentie van de regering ook weer muziek kunnen programmeren”, laat PR-vrouw Tess Heemkerk weten. Jongleur en vuurspuwer Erik de Viking vindt dan dat de mensenmassa rond de muziektent te groot wordt en besluit te verhuizen naar het parkeerterrein achter de winkel. In zijn kielzog volgt het publiek, want zijn optreden is daar spectaculair genoeg voor.

Kartexperience

Na de kartexperience, de taptoe en een bridgedrive eerder deze week, gaat morgen de kermis draaien. Die staat dit jaar een dag langer en is dus ook op zondag open. Na het luchtkussenfestival is er voor kinderen vrijdag nog een ballonnenoptocht, een viswedstrijd en een lampionnenoptocht. Na het Seniorenschuurfeest kunnen sportievelingen op zaterdag nog tonknuppelen en tobbetje steken.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda