Theo doneert totale opbrengsten boek aan Artsen zonder Grenzen

Nieuws
Theo van Remundt heeft over de jaren meer dan 120.000 namen verzameld.
Theo van Remundt heeft over de jaren meer dan 120.000 namen verzameld. Foto: Theo van Remundt

WOUBRUGGE- Woubruggenaar Theo van Remundt (74) heeft zijn nieuwste boek over voornamen geschreven. Voornamen –Bloemen en planten, bomen en struiken, tuinen, paradijzen, meren en zeeën is begin deze maand verschenen. Hij heeft meerdere boeken over voornamen op zijn naam staan en heeft meer dan 120.000 namen verzameld over de jaren. Zijn doel is om de uitgebreidste en compleetste Nederlandse namenboeken te maken en hij hoopt dat zijn boeken een financiële steun kunnen zijn voor Artsen zonder Grenzen. Hij doneert al zijn opbrengsten aan de organisatie.

Kay van den Ende

Theo is in Leiden geboren en is in 1974 in Woubrugge komen wonen. Al op jonge leeftijd is hij gaan werken en studeerde daarnaast bouwkunde, orthopedagogiek, onderwijskunde en later ook nog theologie. Hij heeft in het beroepsonderwijs gewerkt, met name het beroepsonderwijs op lager en middelbaarniveau. Ook heeft hij ervaring met studenten vanuit het hoger en universitair onderwijs als docent pedagogiek en onderwijskunde.

Bij mij vind je meer dan je op internet kan vinden

Hij heeft ook gewerkt als groepsleider in de kinderbescherming en later als pedagoog-coordinator bij een kindertehuis. “Min of meer bij toeval was ik begonnen met het vertellen wat bepaalde namen betekenen en had dit op verzoek ook opgeschreven. Uiteindelijk had ik een kleine verzameling waarvan ik dacht, dit is een boekje”, zegt hij enthousiast. Het idee om een boek over bloemennamen te schrijven kwam op verzoek. Eerst voelde hij daar niks voor, want een groot boek met 120.000 is niet gemakkelijk om te lezen. “Zo’n encyclopedie met zoveel namen hoort in grote bibliotheken. Een namenboek met een thema is aantrekkelijker”, zegt hij. 

Nieuw boek

In het boek staan meer dan duizend voornamen van bloemen, planten, bomen en struiken, hun vruchten en groeiplaatsen over meer dan 300 pagina’s verdeeld. Het opzoeken van duizenden voornamen die met een bepaald onderwerp te maken hebben, klinkt als veel werk en dat is het ook volgens Theo. “Er staat geen klok naast mijn computer, maar je kunt het wel een beetje vergelijken met monnikenwerk.” In de loop van de jaren heeft hij een behoorlijke verzameling van namen met betekenis bij elkaar gebracht, zegt hij.

Maar je kunt het wel een beetje vergelijken met monnikenwerk

“Bij mij vind je meer dan je op internet kan vinden.” Op zijn computer heeft hij al zijn namen met betekenis opgeslagen. Hij vertelt dat veel voornamen uit de Griekse en Latijnse taal komen. “Bijvoorbeeld de naam Kees. Iedereen denkt dat Kees een Nederlandse naam is, maar dat is eigenlijk niet zo. Het komt van de naam Cornelius en dat is een Latijnse naam.”

Opbrengsten

Vanaf het begin heeft Theo de keuze gemaakt om al zijn opbrengsten te doneren aan Artsen zonder Grenzen. Volgens hem is er goed contact met de organisatie en hij probeert dan ook al hun werkzaamheden te volgen. “Ze zijn niet gebonden aan een regering, overheid, geloofsgemeenschap of wat dan ook. Ze helpen waar dat nodig is, zonder aanziens des persoons.” Met de opbrengst van zijn boek steunt hij de organisatie graag. “Artsen zonder Grenzen maakt de wereld mooier waar dat nodig is.” 

Website

Eerder dit jaar zijn er twee andere boeken met voornamen van hem verschenen. Op dit moment werkt hij aan een Bijbels Namenboek, Namen uit de Koran en meer. Zijn boeken zijn te koop op zijn site en in boekhandels. https://www.ikhelpmijnkind.nl/.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda