“Wmo-cliënt positiever over gemeente K&B”

Nieuws
Wmo-cliënten van de gemeente Kaag en Braassem zijn positiever over het contact met de gemeente.
Wmo-cliënten van de gemeente Kaag en Braassem zijn positiever over het contact met de gemeente. Foto: archief

KAAG EN BRAASSEM- Wmo-cliënten van de gemeente Kaag en Braassem zijn positiever over het contact met de gemeente in 2020 dan in 2019.  Dat stelt de gemeente op basis van een  zogenaamd cliëntervaringsonderzoek. Gemeenten zijn vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) sinds 2015 verplicht om elk jaar om zo’n onderzoek te houden. Bijna 95 procent van de respondenten vindt de serieus worden behandeld, in 2019 was dat 80 procent. 

Het onderzoeksbureau BMC benaderde in totaal 1047 Wmo-cliënten. Zij kunnen in het onderzoek aangeven wat hun ervaring was met bijvoorbeeld een aanvraag van een rolstoel. Van deze groep heeft de gemeente 314 ingevulde vragenlijsten teruggekregen. De vragen gaan onder meer over de ervaringen met de toegankelijkheid, kwaliteit en de effecten van de ondersteuning via de Wmo. Net als het voorgaande jaar komt de gemeente positiever naar voren ten opzichte van het voorgaande jaar. Met de stelling: inwoners ervaren dat zij snel werden geholpen door het Wmo loket/Kernteam was bijna negen op de tien het helemaal mee eens ten opzichte van ruim zeven op de tien in 2019. Ruim acht op de tien inwoners geeft aan dat in het gesprek samen naar een oplossing werd gezocht. In 2019 was dat minder dan zeven op de tien. Ze zijn (zeer) positief over de effecten van de ondersteuning. 87 procent van de respondenten is van mening dat zij door de hulp beter de dingen kunnen doen die zij willen. Negen op de tien inwoners vindt dat zij door de hulp zelfredzamer zijn en 83 procent meent dat de kwaliteit van leven verbeterd is door de ondersteuning. 

Naast deze positieve punten zijn er ook aandachtspunten. Denk bijvoorbeeld aan onafhankelijk cliëntondersteuners, een zogenoemde meedenker. Vanuit de gemeente wordt de ondersteuning van deze opgeleide vrijwilligers aangeboden, zodat inwoners ondersteuning krijgen in gesprekken voor onder meer Wmo-aanvragen. Volgens de gemeente is de bekendheid met deze meedenkers nog niet voldoende. De gemeente gaat naar eigen zeggen samen met onze samenwerkingspartners hier dus actief mee aan de slag.

“Als gemeente vinden wij het belangrijk dat het aanbod vanuit de Wmo goed aansluit bij de vraag vanuit onze inwoners. De uitkomsten vanuit dit onderzoek zijn dan ook zeer waardevol. Wat fijn om terug te horen dat inwoners die gebruik maken van de Wmo onze gemeente ook dit jaar weer positiever beoordelen”, aldus de gemeente.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda