Nieuwe start buurtcentrum De Ridder in buurthuis Westerhove

Nieuws
Henk van der Zwaard: 'Binnenkort plannen we een kennismakingsbijeenkomst voor onze gebruikers en de buurtbewoners'.
Henk van der Zwaard: 'Binnenkort plannen we een kennismakingsbijeenkomst voor onze gebruikers en de buurtbewoners'. Foto: Marieke Roggeveen

ALPHEN AAN DEN RIJN – Sociaal Cultureel Buurtcentrum De Ridder, dat 36 jaar was gehuisvest in Wijkcentrum Ridderveld op de bovenetage van Kassem Gym aan de Concertweg, is sinds 1 mei verhuisd naar buurthuis Westerhove. De activiteiten van SCB De Ridder zijn: (stijl)dansavonden, scrabble, klaverjassen, koersballen, bingo en de afslankcursussen van EGA. Begin september zijn de eerste activiteiten begonnen in het pabd naast het gelijknamige seniorencomplex aan de Anna van Burenlaan. Voorzitter Henk van der Zwaard hoopt dat vanaf eind september alle activiteiten van De Ridder weer ‘voluit’ kunnen gaan.

Marieke Roggeveen

“Het was een lange en moeizame reis”, blikt Van der Zwaard terug. “In augustus 2018 heeft de gemeente het pand aan de Concertweg verkocht aan Kassem Gym. Dankzij een gemeentelijke subsidie konden wij tot april dit jaar nog in het pand blijven. In de tussentijd gingen wij, deels samen met de gemeente, op zoek naar een nieuw onderkomen. Dit liep steeds op niets uit, totdat uiteindelijk de gemeente met de tip kwam: ‘Ga eens met Visie-R praten.’ Na een gesprek met Woonforte, eigenaar van buurthuis Westerhove, bleken wij samen met Visie-R goed te passen in het plan om ‘iets’ op te starten voor de buurt. 

Na de laatste rit hadden we een zaal vol verhuisdozen

Wij moesten hier heel even over nadenken, maar al snel zeiden we tegen elkaar: ‘Wij gaan het gewoon proberen.’ Samen met enkele andere organisaties, die ook zijn onderbracht in buurthuis Westerhove, zijn wij een samenwerkingsverband aangegaan met Woonforte en Visie-R. Voorlopig tot 1 januari 2022, daarna is er een evaluatie en kijken we weer verder.”

Dans- en bingoavonden

Terwijl cliënten van Visie-R met schilderen startten, begonnen vrijwilligers van De Ridder met inpakken. “Dit was heel veel”, verzekert Van der Zwaard. “Gelukkig hebben Khalid en Lahbib Kassem van Kassem Gym goed geholpen. Zij hebben gezorgd voor vervoer en alles verhuisd. Na de laatste rit hadden we een zaal vol verhuisdozen en losse spullen die door onze vrijwilligers zijn uitgepakt en zoveel mogelijk op de juiste plek zijn gezet. Nu moeten we nog de muziekinstallatie en de geluidsapparatuur aanbrengen voor onze dans- en bingoavonden. Daarna kunnen alle activiteiten weer draaien en kijken we hoe het gaat lopen: hoe draaien de activiteiten? Vinden de mensen ons (weer)? Hoe is de aanpassing in de wijk?”

Van der Zwaard vertelt dat hij in december vorig jaar serieus heeft overwogen om te stoppen als voorzitter van buurtcentrum De Ridder. “Omdat er geen optie meer leek te zijn voor een andere plek voor onze activiteiten. Keer op keer werden wij weer teleurgesteld: om moedeloos van te worden. 

‘Wij kijken vol vertrouwen naar de toekomst’

Dit ‘vrat’ echt aan mij. Op een gegeven moment was ik zover dat ik dacht: ik stop ermee en ga vrijwilligerswerk doen bij de voetbalclub. Waarom ik de zoektocht toch heb volgehouden? Voor de deelnemers aan onze activiteiten. Zoals nu: de eerste activiteiten draaien weer; je ziet allemaal blije gezichten en mensen vinden het weer fijn om als vanouds te komen scrabbelen en/of te koersballen. Dat geeft voldoening en je krijgt er ook weer energie van. Binnenkort plannen we een kennismakingsbijeenkomst voor onze gebruikers en de buurtbewoners en daarna kijken wij weer vol vertrouwen naar de toekomst. Wijkcentrum Ridderveld voelde na 36 jaar voor mij en vele anderen als een ‘thuis’, dit gevoel wil ik ook weer opbouwen in buurthuis Westerhove.”

Een kijkje nemen op de website: www.scbderidder.nl.