Tachtiger Piet skatet als jonge hinde

Nieuws
Piet van Zeil (tweede van links) is een van de mensen die meedeed aan de toertocht.
Piet van Zeil (tweede van links) is een van de mensen die meedeed aan de toertocht. Foto: Rob Langerak

KAAG EN BRAASSEM- De leden van skeelerclub ‘Hoog op!’ uit Rijpwetering hebben onlangs het seizoen afgesloten met een zonnige toertocht over 50 kilometer. De dag is afgesloten met een drankje en eten van de Chinees in de tuin van de familie Rotteveel.

Rob Langerak

Oprichter Vinnie Rotteveel (75) vertelt dat de club ongeveer 25 jaar geleden is ontstaan nadat hij met zijn dochter en nicht op skeelers een rondje Braassemermeer hadden gereden en er bij volgende tochtjes steeds anderen zich daarbij aansloten. “Hoog op is een kreet uit het schaatsen. Als je dat als snellere rijder roept, gaan de langzame rijders aan de kant.”

Verdeeld in twee groepen rijden de leden tijdens de zomertijd elke maandagavond een tochtje door de omgeving. “Alleen als het regent blijven we thuis, omdat de wieltjes van de skates dan te veel doorslippen.” Dankzij hoofdsponsor Jan van der Hoorn Schaatssport en subsponsors Partyverhuur de Meerpaal, Tijssen Watersport en Bastu Sauna’s kan de contributie bescheiden blijven. “Het is echt een sport voor iedereen, want wij hebben 24 leden vanaf 13 tot bijna 83 jaar.” 

Piet van Zeil hoopt die leeftijd volgende maand te bereiken. Met pretoogjes vertelt hij dat hij er vanaf het begin al bij is. “Geweldig dat ik dit op mijn leeftijd nog kan en mag” vertelt de geboren en getogen Ripper. “Een prachtig dorp waar ik nooit meer weg wil. Roelofarendsveen voelt voor mij al als het buitenland, maar hier ken ik iedereen.” Gek is dat niet, want Van Zeil is van vele markten thuis. Hij hield varkens, was koster, zat bij de brandweer en verzorgde uitvaarten. “Als manusje van alles ben ik bij de meeste dus wel over de vloer geweest.”

Dat hij nog elke week zijn skeelers aantrekt, is een klein wonder, want in oktober 2020 werd hij getroffen door corona. Hij vertelt dat de behandelend arts in het ziekenhuis vanwege zijn leeftijd aanvankelijk heel negatief was. “Toen ik vertelde dat ik voor mijn 82ste verjaardag een nieuwe helm en wieltjes cadeau had gekregen en die zeker nog wilde gebruiken, geloofde hij mij niet. Een verpleegster die mij kende, kon de dokter overtuigen dat het echt zo was. Toen ik na mijn revalidatie weer helemaal opgeknapt was, vertelde hij dat ik dit waarschijnlijk aan het vele sporten te danken had.” Van Zeil vertelt dat hij al vanaf zijn jeugd aan hardlopen en schaatsen heeft gedaan. “Ik was elk jaar als eerste op het ijs en zakte er daarom ook altijd wel eens door.” Vol trots vertelt hij dat de medailles van zijn schaatstochten netjes heeft verdeeld over zijn zes kleinkinderen. Van Zeil reed maar liefst 23 keer de alternatieve Elfstedentocht en vier keer de echte in Friesland. “Daar heb ik drie kruisjes van, want de barre tocht in 1963 heb ik niet uitgereden.”

Als de winter er weer aankomt, gaat hij weer wekelijks naar de kunstijsbanen in Haarlem en Den Haag. Zodra op 27 maart 2022 de zomertijd weer ingaat, gaan voor de andere leden van Hoog Op! de schaatsen weer in het vet en komen de skeelers weer tevoorschijn. Ook Piet van Zeil hoopt er dan weer bij te zijn. “Hoe ouder, hoe fitter is mijn lijfspreuk.”

Naast Friese Elfstedentocht voor schaatsers, is er sinds een aantal jaren ook een voor skeeleraars over 225 kilometer. Op zaterdag 11 september deden zes leden van Hoog Op! mee. Héleen Beekman, Steef Hoogenboom, Lex van der Meer en Piet van Teylingen reden de tocht helemaal uit. Karin de Boer en Arie van der Meer na 130 respectievelijk 170 kilometer opgeven. “Nee, geen blessure, het ging gewoon niet meer, net alsof je bij het fietsen je pedalen niet meer rond krijgt”, aldus Lex Van der Meer.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda