‘Mijn plannen bespreek ik eerst met God’

Nieuws
Noëlle Blonk (21) houdt van haar werk als verpleegkundige en van haar kerk. Op 30 oktober helpt ze mee bij het open huis, na een verbouwing.
Noëlle Blonk (21) houdt van haar werk als verpleegkundige en van haar kerk. Op 30 oktober helpt ze mee bij het open huis, na een verbouwing. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Ze belde met deze krant: haar kerk heeft een nieuwe dominee, of we daar aandacht aan kunnen besteden? Misschien in de serie Rosarium Gesprekken? Waarom ze dat belangrijk vindt, dat wil ze wel uitleggen. En toen werd Noëlle Blonk (21) opeens zelf uitgenodigd voor een Rosarium Gesprek. Dat was wel een verrassing, maar ze zei ja. En daarom nu het verhaal van Noëlle.

Morvenna Goudkade

Noëlle is in Boskoop opgegroeid, ze is de oudste thuis en heeft nog drie zusjes: Myrthe, Linde en Veerle. Van oudsher speelt de Ichtuskerk een belangrijke rol in haar leven. De familie is lid van de Gereformeerde gemeenschap in Boskoop. “Ik ben altijd actief geweest bij de jeugdvereniging van de kerk”, vertelt Noëlle. “Om de week op zaterdag is er een bijeenkomst voor jongeren. We hebben dan gesprekken over het geloof of gaan iets leuks doen met elkaar. Ik moet er nu mee stoppen, vanwege mijn werk, maar ik heb er een leuke groep vriendinnen aan over gehouden.” 

‘Als klein meisje wilde ik al zuster worden’

Toen de kerk moest worden verbouwd, bedachten Noëlle en haar clubje manieren om hiervoor geld in te zamelen. “We hadden ergens een kofferbakverkoop gezien en hebben toen twee keer een speciale markt gehouden, ten behoeve van de kerk.”

‘Ik wil er zijn voor mensen’

Vorig jaar is de verbouwing begonnen. Omdat er geen kerkdiensten waren, konden ze flink doorwerken. Inmiddels is de verbouwing afgerond en is er op 30 oktober open huis. Noëlle is er zelf ook om belangstellenden te ontvangen. “We willen mensen graag uitnodigen om een kijkje te komen nemen”, vertelt de Boskoopse. “We hebben koffie en thee en iets lekkers voor de kinderen. Iedereen is welkom. Gelovig of niet.” Lachend: “Soms wordt gedacht: die zwartekousenkerk is vast heel streng, maar we zijn gewoon normale mensen en we vinden het leuk om te laten zien hoe het is geworden.” 

Naast familie en het geloof, speelt haar werk een belangrijke rol in haar leven. Noëlle is verpleegkundige en doet dat met hart en ziel. “Als klein meisje wilde ik al zuster worden. Eigenlijk wilde ik nooit iets anders. Ik heb hbo-Verpleegkunde gestudeerd, aan de Hogeschool Leiden en ben vorig jaar afgestudeerd. Ik werk in het LUMC, nu op de afdeling chirurgie, maar ik heb ook op hartbewaking en interne geneeskunde gewerkt. Ik krijg zo een brede basis en kan mezelf daarna verder ontwikkelen.” Vorig jaar werkte ze op de COVID-afdeling. Had ze ook steeds van die beschermende pakken aan? “Jazeker. Het was een heel bijzondere tijd. Niemand wist wat we konden verwachten, maar we voelden heel sterk dat we het met elkaar moesten doen. Dat was de sfeer op de afdeling: we gaan ervoor. Achteraf besef je pas hoe bizar het eigenlijk was.”

Haar werk geeft veel voldoening, zegt Noëlle: “lk wil er zijn voor mensen.”

Wat wil ze verder met haar leven? Hoe ziet ze haar toekomst? “Ik wil plannen maken, maar me ook laten leiden. Wensen of vragen leg ik voor, in het gebed. Mijn plannen bespreek ik eerst met God. Het is niet zo dat ik op een briefje antwoord krijg, maar als ik merk dat ik word geleid, weet ik dat ik vertrouwen mag hebben dat het goed komt. Ook als het anders gaat.”

Ten slotte nog, hoe gaat het met de nieuwe dominee? “Heel goed, dominee De Raaf is begin september gestart bij onze kerk. Na de bevestigingsdienst is hij in het weekend al langsgekomen bij ons jongerenkamp. Dat was meteen mijn laatste activiteit bij de jeugdvereniging.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 357