Bedrijven massaal aan de zonnepanelen

Nieuws
Het nieuwe zonnedak van familiebedrijf Kasteel Metaal in Alphen wordt feesteljk geopend, geheel rechts directeur John Kasteel en wethouder Erik van Zuylen, geheel links adviseur Johan van Veen.
Het nieuwe zonnedak van familiebedrijf Kasteel Metaal in Alphen wordt feesteljk geopend, geheel rechts directeur John Kasteel en wethouder Erik van Zuylen, geheel links adviseur Johan van Veen. Foto: Morvenna Goudkade

ALPHEN – Zonnepanelen, voor zover het oog reikt! Het grote dak van Kasteel Metaal in Alphen is sinds kort bedekt met maar liefst 3500 panelen. Binnenkort volgen er nog 1500 op een tweede dak. Het bedrijf wil zelfvoorzienend zijn met energie en dat blijkt een heuse trend: niet alleen particulieren, maar ook bedrijven leggen hun dak vol.

Morvenna Goudkade 

Kasteel Metaal staat met het zonnedak meteen in de top 5 van Alphense bedrijven met de meeste zonnepanelen, vertelt Johan van Veen, speciaal adviseur bij de gemeente Alphen. Hij begeleidt bedrijven die zelfvoorzienend willen zijn. Wie die andere bedrijven zijn? “Denk aan Zeeman, Spanbeton en Rijnvicus”, zegt Van Veen. 

De opening van het zonnedak van Kasteel Metaal, afgelopen woensdag, gaat gepaard met een klein feestje. Erik van Zuylen, wethouder duurzaamheid, is uitgenodigd voor de officiële ingebruikname. Na wat speeches en een bezoek aan de technische ruimte met schakelkasten, begeeft het gezelschap zich naar de plek waar het allemaal om draait: het dak met de zonnepanelen.

‘We hopen ook andere bedrijven te inspireren’

Via een buitentrap klautert iedereen omhoog naar het immense dak. Daar staat een gure wind en dreigt elk moment een bui los te barsten, maar zo lang het droog is, wordt er genoten van het spectaculaire uitzicht over de duizenden zonnepanelen. 

Kasteel Metaal, op bedrijventerrein Molenwetering, maakt specialistische staalproducten. Het bedrijf is zeer geavanceerd en gebruikt lasertechnologie en robots. Het energieverbruik is als gevolg daarvan erg hoog. Het familiebedrijf besloot zelfvoorzienend te werken en niet alleen om kosten te besparen, vertelt directeur John Kasteel. “Duurzaam ondernemen vinden wij heel belangrijk. Wij houden van techniek, maar onze technologie vraagt heel veel stroom. Die gaan wij nu zelf opwekken en zo efficiënt mogelijk gebruiken. Verder willen wij warmte die vrijkomt ook gaan hergebruiken, om onze fabriekshallen te verwarmen.” Zoon Roy Kasteel, adjunct-directeur, is al net zo enthousiast. “Wij zijn in april begonnen en nu ligt hier het zonnedak. Het hoeft geen jaren te duren We hopen ook andere bedrijven te inspireren.” Natuurlijk waren er wel struikelblokken, zegt Kasteel junior. “We willen veiligheidsrisico’s, zoals te zware dakbelasting en brandgevaar uitsluiten en hebben alles laten analyseren. Ons doel was om de risico’s te minimaliseren. Dat is gelukt, we zijn gecertificeerd volgens het Scope 12-kwaliteitskeurmerk en voldoen aan de strengste veiligheidseisen.” Hij vindt het mooi dat het bedrijf nu zelfvoorzienend kan werken. Het familiebedrijf, opgericht in 1928, is gewend om vooruit te kijken, zegt hij. “Energieneutraal werken vinden wij een vereiste voor de toekomst.”

Johan van Veen helpt ondernemers die ook plannen hebben voor een zonnedak. Daarbij hoort ook informatie over subsidies. De gemeente werkt samen met ondernemersvereniging VOA, Greenport Boskoop en de Economic Development Board Alphen, om bedrijven en bedrijventerreinen steeds verder te verduurzamen. Van Veen ziet veel belangstelling bij ondernemers. “Veel bedrijven willen een eigen energievoorziening. Al kan het nog niet op elk bedrijventerrein. Op sommige terreinen mogen bedrijven geen overtollige stroom terugleveren aan het net, omdat het daar vol zit. Dat is bijvoorbeeld het geval op het ITC-terrein in Hazerswoude.”

Op het dak van Kasteel Metaal barst intussen de bui los. De gasten haasten zich de trap af naar beneden. Wethouder Erik van Zuylen is positief. “Mooi dat deze ondernemers de stap hebben gezet. Ik hoop dat anderen hun voorbeeld zullen volgen.”