Afscheid burgemeester Marina van der Velde: Wachten op het onbekende (deel 2)

Nieuws
Burgemeester Marina van der Velde is klaar voor een nieuwe toekomst.
Burgemeester Marina van der Velde is klaar voor een nieuwe toekomst. Foto: Writing4U.nl

KAAG EN BRAASSEM – Burgemeester Marina van der Velde neemt dinsdag 2 november afscheid, nadat ze bijna twaalf jaar de scepter zwaaide voor Kaag en Braassem. In die tijd zijn er heel wat zaken gebeurd, zoals de brand in de kerk van Hoogmade en de aanslag op het vliegtuig ‘MH17’, waardoor inwoners omkwamen. In een tweeluik praat ze over haar ervaringen en het naderende afscheid. Deze week: deel 2: Wachten op het onbekende.

JOEP DERKSEN

De gedachten gaan terug naar het afbranden van de kerk in Hoogmade. “Een kerkbrand is zoveel meer dan een brand in een gebouw. Voor de gelovigen is zo’n brand het heftigst; zij hebben daar doop, trouwerijen en begrafenissen meegemaakt. Maar ook voor niet-gelovigen is een kerk hét baken van het eigen dorp. Ik was bijzonder geraakt door mensen, die in hun leven zo verbonden zijn met de kerk en op straat aan het huilen waren. Ook hun leven stond in brand.” Onder verantwoordelijkheid van Van der Velde had diezelfde avond een bijeenkomst plaats, waar de inwoners van Hoogmade het verdriet met elkaar konden delen. “Hier ontstond een enorm saamhorigheidsgevoel. Inwoners hielpen elkaar.”

Tijdens haar burgemeesterschap heeft Van der Velde zo’n 250 bezoeken gebracht aan echtparen die 60+-jaren waren getrouwd waren, honderdjarigen en gedecoreerden. Ze genoot ervan. “Ik heb altijd leuke gesprekken gehad met de mensen; je krijgt een terugblik van hoe het hier ooit was. Dan merk je, dat die enorme armoede onder bijvoorbeeld de tuinders is verdwenen en dat we het in de afgelopen vijftig jaar veel beter hebben gekregen.”

Pensioen

Na haar pensionering blijft Van der Velde in Roelofarendsveen wonen. Hoe lukte het, om hier een huis te krijgen? Ze zegt lachend: “Het is niet, dat ik als burgemeester een huis heb aangewezen. We hebben op verschillende huizen mee geloot en zijn de eerste keer uitgeloot. Voor Westend schreven we ons in en kregen onze zevende keuze; achteraf gezien is dat onze eerste keuze geworden.” Waar kijkt u met tevredenheid op terug? “Als ik terugkijk hoe Kaag en Braassem er uit zag en er nu uitziet, is er wel heel veel gebeurd. In heel veel dorpen is veel bijgebouwd. Ook in Braassemerland: dit bouwproject blijft een financiële aderlating, maar we hebben er wel een heleboel huizen voor teruggekregen.”

Ze vervolgt: “Verder hebben ondernemers de gemeente recreatief op de kaart gezet, met polderroutes en eigen streekproducten.” Ook de ‘Alkemade-Jacobswoude’ verschillen verdwijnen langzamerhand tot genoegen van de burgemeester: “Natuurlijk zie je nog steeds de overkant, als je naar buiten kijkt. Maar we hebben inmiddels één ondernemersvereniging en één Tafeltjedekje organisatie. Onze gemeente is geïntegreerd en dat geeft een goede basis voor de levensvatbaarheid en zelfstandigheid van Kaag en Braassem.”

U hebt mensen altijd opgeroepen zich in te zetten voor de gemeenschap. Op welke manier gaat u zich de komende jaren onbetaald inzetten voor de gemeenschap? “Ik ga het eerste half jaar niets doen en rustig kijken waar ik mijn energie aan wil geven. Ik heb wel de intentie om vrijwilligerswerk te zoeken wat in de lijn van mijn kunnen ligt.”

Welk advies geeft u aan uw opvolger, Astrid Heijstee-Bolt? “Doe het vooral zoals je het zelf wilt doen. We hebben regelmatig gesprekken over mijn waarnemingen en activiteiten. Ik vind het fijn dat er nieuwe energie komt; na twaalf jaar raak je ingesleten in je eigen patroon. Laat een ander zich richten op wat zij belangrijk vindt. Dat mijn opvolger een vrouw is, maakt niet uit; het is fijn dat ze een fijn mens is.”

Wat staat er voor de komende tijd in de planning? “Gezond worden, ik wil meer tijd doorbrengen met mijn vrienden en invulling aan mijn vrije dagen geven. Werken is namelijk gratis vermaak; er gebeurt van alles en je hoeft het niet te verzinnen. Nu moet ik het zelf gaan verzinnen.”

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda