Corona had negatieve invloed gedrag

Nieuws
De vaccinatiegraad in Hollands Midden ligt boven de tachtig procent.
De vaccinatiegraad in Hollands Midden ligt boven de tachtig procent. Foto: archief

REGIO- Eén op de drie inwoners uit de regio GGD Hollands Midden geeft aan dat de coronamaatregelen een negatieve invloed hebben gehad op hun gedrag. Dat blijkt uit de 15de ronde van het coronagedragsonderzoek dat het RIVM en de GGD uitvoeren. Eén op de drie geeft aan dat er ook een positieve invloed is geweest, bijvoorbeeld betere relaties met vrienden en familie. Maar ook noemen ze betere prestaties op school of het werk.

Sinds februari zijn minder deelnemers ernstig eenzaam of mentaal ongezond, stelt GGD Hollands Midden, waaronder de gemeentes Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem vallen. Verder geven deelnemers ook aan meer mensen in het echt te ontmoeten. Dat is vergelijkbaar met het onderzoek van augustus. 

Extra hulp

Bijna een op de vijf deelnemers heeft extra hulp nodig gehad tijdens de coronaperiode. Dat was meestal omdat ze niet lekker in hun vel zaten of omdat ze lichamelijke klachten kregen. Twee derde van hen heeft deze hulp ook gevonden. Voor een op de vijf was de hulp niet voldoende. Een op de elf heeft de hulp die nodig was niet gevonden.

Het gedragsonderzoek is van 8 tot 12 september voor de 15de keer uitgevoerd. De regionale resultaten zijn te vinden op het dashboard van de GGD Hollands Midden. De landelijke resultaten zijn te vinden bij het RIVM.

Prikbussen

Inmiddels zijn we ruim 2,5 maand aanwezig met prikbussen in de regio. Er zijn tot afgelopen week 6757 prikken gezet in de prikbussen. De bussen staan 6 weken in een gemeente. Daarna doet de prikbus weer een nieuwe gemeente aan. In Moerkapelle komt vanaf vandaag een prikbus te staan. In Zevenhuizen vanaf donderdag 21 oktober. Op beide locaties staan ze van 14.00-18.00 uur. Op dit moment heeft meer dan acht op tien 12-plussers een eerste prik gehad. En iets meer dan acht op de tien inwoners van de 12-plussers is volledig gevaccineerd.

Coronacijfers

Benieuwd naar de coronacijfers in uw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.