Gert Bruijnes beloond na vele jaren vrijwilligerswerk

Nieuws
Het echtpaar op de foto met het lintje en een fotoboek over Lamin.
Het echtpaar op de foto met het lintje en een fotoboek over Lamin. Foto: Kay van den Ende

ALPHEN AAN DEN RIJN- Nadat hij vele jaren vrijwilligerswerk heeft verricht, is Gert Bruijnes (68) uit Alphen aan den Rijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en heeft hij onlangs zijn lintje ontvangen uit de handen van burgemeester Spies. Een hele eer vindt hij zelf, maar toch deelt hij de onderscheiding graag met zijn vrouw Inge Bruijnes (68). Zij hebben samen veel vrijwilligerswerk verricht. Een groot project van hen samen is de Stichting Kinderen van Lamin.

Kay van den Ende

Als er wordt gevraagd waarom Gert en Inge zijn begonnen met vrijwilligerswerk is het antwoord dat het voor hen altijd heel normaal is geweest. “Dat is ons vroeger thuis met de paplepel ingegoten. Dat hoorde er gewoon bij, dat je naast je werk ook nog iets deed voor een ander”, vertelt Inge. Een echt startpunt van zijn vrijwilligerswerk kan Gert dan ook niet aanwijzen. 

Hij is trots op zijn onderscheiding. “Het is een waardering voor ons werk. Het krijgen van een lintje is niet voor iedereen weggelegd”, vertelt hij. In zijn visie is de helft van zijn onderscheiding voor zijn vrouw, die daarom ook bij het gesprek aanwezig is. Inge vindt hem juist te bescheiden wat dat betreft. “Het is echt zijn werk, want hij is overal de drijvende kracht achter. We doen het wel samen, maar als hij niet dat enorme doorzettingsvermogen had en die vasthoudendheid, dan had ik het allang opgegeven.” Het koppel heeft de onderscheiding gevierd met vrienden en familie. 

De laatste 15 tot 20 jaar is het echtpaar druk bezig geweest met zijn geliefde project in het dorp Lamin in Gambia. Ze zijn daar terecht gekomen tijdens een vakantie naar Afrika: met een gids en chauffeur reden ze langs allerlei plekken, niet wetende waar ze terecht zouden komen. “Je weet ‘s ochtends niet waar je ‘s avonds aankomt”, vertelt Gert. De gids bracht het koppel naar zijn oude school. “Dat was een kleuterschooltje in verval. Matjes op de grond, gaten in de daken en een juf die iedereen rustig probeerde te houden. Wij wilden dat iedereen minimaal op een stoeltje kon zitten”, vertelt Inge. Ze besluiten om een project te beginnen.

Toekomst

Nadat ze de kleuterschool met succes hadden opgeknapt, dachten ze na over de toekomst. Wat nou als de kinderen ouder worden? Ze komen met het idee voor een basisschool. Ze geven bouwtekeningen en advies aan een aannemer in de buurt die aan de slag ging. Daar blijft het niet bij: ze hebben de best mogelijke leraren aangesteld en er staat nu ook een ziekenhuispost voor de bewoners. Door middel van donaties en sponsoren is dat allemaal was dat allemaal mogelijk. “Het is niet alleen de gebouwen neerzetten en weggaan. Het is ook de hele circus daar omheen”, legt Gert uit. De school is een groot succes in Lamin. Iedere ouder probeert zijn kind op de school te krijgen, meent Gert. “Op dit moment kunnen de leerlingen onderwijs volgen op een niveau dat in Nederland op het vwo lijkt. De kinderen die het echt niet kunnen betalen, worden gesponsord. We hebben een aantal mensen in onze kenniskring dat elk jaar sponsort. Zo hoeven wij niet te sorteren op rijk en arm, maar hebben ze allemaal een kans.” 

Gert is geboren en getogen in Alphen en is niet van plan om nog weg te gaan. Hij heeft zijn bouwbedrijf hier opgericht, die zijn twee zoons inmiddels hebben overgenomen. Het koppel heeft ook nog een dochter en ze zijn trots om te zeggen dat alle kinderen ook veel vrijwilligerswerk doen. Ook helpen ze met het project in Gambia. “Ze helpen waar ze kunnen. In de kelder liggen genoeg sportshirtjes die ze ook nog mogen sorteren”, zegt Gert lachend. Gert en Inge laten het lintje in al zijn glorie zien. Hij mag het niet zomaar dragen, want er zit een gebruiksaanwijzing in de vorm van een boekje bij. Bij het lintje hoort ook een speldje. “Dat speldje mag je dragen wanneer je wilt, maar niet zomaar op een trui hoor. Je moet wel iets netjes aan”, vertelt Inge.