De Regenboog Alliantie wil LHBTIQ+-gemeenschap op de kaart zetten

Nieuws
Vrijwilligers Arno Klos, Remke Verdegem en Bernhard Lautenslager zitten vol ideeën.
Vrijwilligers Arno Klos, Remke Verdegem en Bernhard Lautenslager zitten vol ideeën. Foto: Regenboog Alliantie

ALPHEN AAN DEN RIJN - De Regenboog Alliantie Alphen aan den Rijn is dé belangenbehartiger voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en queer personen (LHBTIQ+). De Regenboog Alliantie zet zich in voor deze gemeenschap, onder meer door het houden van activiteiten voor de LHBTIQ+-gemeenschap en andere geïnteresseerden.

Robbert Roos

De Regenboog Alliantie bestaat momenteel uit vijf vrijwilligers uit de LHBTIQ+-gemeenschap en daarbuiten. “We zijn nog in oprichting”, vertelt woordvoerder Arno Klos enthousiast. “Maar we hebben genoeg plannen.” De Regenboog Alliantie is opgericht met steun van de gemeente Alphen aan den Rijn. “Zij hebben ons geholpen met een externe adviseur. Samen hebben we in kaart gebracht waar we voor staan, wat we willen bereiken en hoe we onze krachten kunnen bundelen.” 

Een van de dingen die de alliantie wil bereiken is dat de gemeente Alphen aan den Rijn een inclusieve samenleving wordt. “Dat is een samenleving waarin een veilige woon-, leef-, werk- en leeromgeving vanzelfsprekend is”, legt Klos uit. “Iedereen is gelijkwaardig en moet zichzelf kunnen zijn en ontwikkelen, ongeacht seksuele identiteit, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken.” 

Acceptatie

Een ander doel is om de zichtbaarheid en de acceptatie van de LHBTIQ+-gemeenschap in Alphen aan den Rijn te vergroten. De inwoners van Alphen aan den Rijn gaan over het algemeen respectvol met elkaar om en respecteren elkaars mening. Toch kent Klos ook de verhalen van situaties waarin mensen uit de LHBTIQ+-gemeenschap worden aangesproken op hun levensstijl of overtuiging. “Twintig jaar geleden dacht ik dat de LHBTIQ+-gemeenschap in 2021 wel zou zijn geaccepteerd. Dat is dus niet zo. Het lijkt wel of elke generatie deze gemeenschap opnieuw moet leren accepteren.” 

Verbinding 

Ook ziet Klos een duidelijk verschil tussen Alphen aan den Rijn en bijvoorbeeld een plaats als Amsterdam. “Binnen de LHBTIQ+-gemeenschap zijn verschillende subculturen. Die weten elkaar in onze hoofdstad prima te vinden. In Alphen aan den Rijn ontbreekt die verbinding. Daar willen wij ons als Regenboog Alliantie sterk voor maken.” Klos benadrukt dat het niet alleen gaat om verbinding binnen de LHBTIQ+-gemeenschap maar juist ook daarbuiten. “We zijn er voor iedereen. Voor mensen uit de gemeenschap, maar ook voor hun ouders, familieleden, of hetero’s die geïnteresseerd zijn en vragen hebben.”

Activiteiten

Om de Regenboog Alliantie goed op de kaart te zetten zijn er verschillende activiteiten. “Binnenkort beginnen we weer met de maandelijkse diners bij De Tapperij”, vertelt Klos enthousiast. “Door corona waren die lange tijd niet mogelijk. Het eerste diner staat nu gepland op 29 oktober om 17.00 uur.” Het diner is niet alleen voor mensen uit de LHBTIQ+-gemeenschap maar ook voor mensen daarbuiten en bestaat uit een heerlijke maaltijd inclusief drie drankjes voor een aantrekkelijk tarief. Maar er is meer. “We hebben een heel schema met ideeën. Zo willen we samen naar films in het Parkfilmhuis, maar ook voorlichting geven op scholen. Ook willen we meer doen met het hijsen van de vlag op Coming Out Day, de zichtbaarheid van de alliantie vergroten en contacten leggen met andere stakeholders en deze onderhouden. Persoonlijk contact vinden we erg belangrijk.” 

Vrijwilligers

De alliantie is op zoek naar meer vrijwilligers. “We hebben plannen genoeg, maar kunnen nog best wat extra handen gebruiken. Mensen die interesse hebben in het diner of zich in willen zetten kunnen zich melden via info@regenboogalliantiealphen.nl.” De Regenboog Alliantie is ook actief op Facebook, Twitter en Instagram.