‘Ik doe de dingen vanuit een sociale motivatie’

Nieuws
Boskoper Henny Fase wil zich als kersvers voorzitter van Ons Belang, vereniging voor senioren, inzetten voor sociale contacten van ouderen.
Boskoper Henny Fase wil zich als kersvers voorzitter van Ons Belang, vereniging voor senioren, inzetten voor sociale contacten van ouderen. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Hij belde met deze krant. Of hij aandacht mocht vragen voor Ons Belang, vereniging voor senioren in Boskoop? De vereniging heeft een tijdlang stilgelegen en Henny Fase (72) wil die als kersverse voorzitter nieuw leven inblazen. Weer activiteiten voor ouderen organiseren, want er is veel eenzaamheid. Henny werd vervolgens uitgenodigd in het Rosarium, voor een goed gesprek. 

Morvenna Goudkade

Boskoper Henny Fase is sinds een paar weken voorzitter van Ons Belang. “Ik volg Anne de Jong op, die helaas is overleden. Of ik de vereniging al kende? Ja, mijn vrouw en ik zijn zelf ook lid. Ik ging graag een kaartje leggen. Tiny ging naar de bingo en dan meteen koffie schenken.”

Ik ben altijd al begaan geweest met de maatschappij

Door corona, en het wegvallen van bestuursleden kwam de vereniging stil te liggen en dat duurt nu al bijna twee jaar. “Terwijl het zo belangrijk is om senioren wat gezelligheid te bieden. Toen er zelfs geluiden kwamen om de vereniging maar op te doeken, heb ik gezegd: nee, dat moeten we niet doen. Dat zou zo zonde zijn.” Legt uit:  ”Ons Belang bestaat dit jaar 70 jaar, we hebben dus een jubileum. Maar nog belangrijker: er is nog steeds heel veel behoefte aan. Maar we moeten de boel wel nieuw leven inblazen en moderniseren, met een website en een Facebookpagina.” Henny is begonnen met het zoeken van een nieuwe plek. “We zaten vroeger in zorgcentrum Floravita, in het restaurant. Floravita was gesloten wegens verbouwing, maar nu hebben we de Bethelkerk gevonden. En daar mogen we nu activiteiten organiseren.”

Ons Belang staat voor de belangen van ouderen. Waarom is hij daar zo mee begaan? Uit zijn verhaal wordt duidelijk dat belangenbehartiging als een rode draad door zijn leven loopt. Henny werkte als timmerman, toen hij overstapte naar de horeca en ging werken in het toenmalige hotel Florida. En vervolgens in de bedrijfscatering, waar hij districtsmanager was bij een groot bedrijf.  “Naast mijn werk ben ik altijd begaan geweest met de maatschappij. En met mensen met een kleine beurs. Ik doe de dingen vanuit een sociale motivatie, die heb ik van jongs af aan. Dus heb ik altijd vrijwilligerswerk gedaan en bestuursfuncties gehad. In het bestuur van de woningbouwvereniging, want ik wil dat iedereen betaalbaar kan wonen. In de ondernemingsraad op mijn werk, met portefeuille sociale zaken. Ik heb zelfs nog een tijdje bij de FNV gezeten.” Het bleef niet bij bestuursfuncties, Henny stak zelf ook de handen uit de mouwen.  ”Toen ik 20 was en timmerman ging ik boodschappen doen voor ouderen. Het heeft er altijd ingezeten.”

Terug naar Ons Belang. Wat wil hij daarmee? “De vereniging is bedoeld voor ontspanning en vrijetijdsbesteding. Kaarten, klaverjassen, sjoelen, bingo. En daarnaast dagtochten en een vakantieweek. Dat ligt dus nu allemaal stil, maar dat willen we weer gaan oppakken. We hebben weer een compleet bestuur. Ook mijn vrouw Tiny zit erbij, als algemeen bestuurslid.”

Waarom hij dit allemaal doet? “Er is veel behoefte aan. Mensen missen de gezelligheid, het samenkomen. Veel senioren zitten alleen, nadat hun partner is overleden. Laatst hoorde ik iemand zeggen: Ik wou dat het klaverjassen weer terug was. Dat willen wij nu dus proberen.”

Hij is wel wat voorzichtig gezien de nieuwe coronamaatregelen. “We moeten kijken hoe het de komende tijd gaat lopen. Op 1 december bestaan we officieel 70 jaar, dat is onze oprichtingsdatum: 1 december 1951. We hopen dat we er een feestje van kunnen maken.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 361