Ben en Marjon Verkleij maken de lekkerste oude, Goudse boerenkaas

Nieuws
Ben Verkleij zorgt voor de koeien en de melk. Zijn vrouw Marjon maakt de kaas.
Ben Verkleij zorgt voor de koeien en de melk. Zijn vrouw Marjon maakt de kaas. Foto: Peter Franken

ALPHEN AAN DEN RIJN- Brentano’s Kaasboerderij aan de Ridderbuurt in Alphen heeft bij de ‘Rondom Leiden Kaaskeuring’ de eerste prijs in de wacht gesleept met een oude, Goudse boerenkaas. Ben Verkleij zorgt voor de koeien en de melk. Zijn vrouw Marjon maakt de kaas. Dochter Nienke en haar partner Simone werken sinds een jaar ook mee. Zij nemen later het bedrijf over.

“Onze melk moet superschoon zijn”, vertelt Ben. “Boerenkaas wordt gemaakt van rauwe, onbehandelde melk. Bij elke koe reinigen we voor het melken de spenen en uier met vochtige doekjes, zodat de melk schoon in de kaastobbe terechtkomt. Alleen dan maak je de lekkerste boerenkaas. We maken de Goudse boerenkaas in verschillende soorten. Van belegen tot zeer oud, maar ook met verschillende kruiden. Met truffel, komijn of Italiaanse kruiden bijvoorbeeld. Sinds dit voorjaar verkopen we die via onze kaasautomaat. Er zijn al veel mensen die de weg daarnaartoe weten te vinden. Dat werkt perfect!”

Goed voor koeien

“Er staan zo’n negentig koeien op ons bedrijf, die een groot deel van het jaar in de wei staan. We melken er ongeveer zestig en er staan zo’n dertig kalfjes en pinken bij, van nul tot twee jaar. Voor de voeding van de dieren gebruiken we steeds meer kruidenrijk gras. We voeden de bodem anders dan een paar jaar terug. We werken meer met ruige mest en gebruiken bijna geen kunstmest meer. Zo proberen we de processen in de bodem, de kruiden en grassen op elkaar in te laten werken. Goed voor koeien én milieu. Trouwens, ook voor de vogels! Want die kruiden trekken meer insecten aan, waarvan de jonge pulletjes goed kunnen eten.”

Ook aantrekkelijk voor weidevogels is een plas-drasgebied

Agrarisch natuurbeheer

“Ik doe al een jaar of vijfentwintig aan agrarisch natuurbeheer. Ik zoek nesten en eieren van de kieviten in het gras. Met mijn trekker rijd ik over een paadje door het weiland, elke week dezelfde route. Je ziet ze dan opvliegen, van hun nest af, als ze er zitten. Pas dan kan ik ze beschermen. Als ik voer voor de koeien ga winnen, laat ik de gedeeltes waar de vogels broeden, staan. Meestal zitten ze dicht bij elkaar, zoeken ze steun bij elkaar. Ook aantrekkelijk voor weidevogels is een plas-drasgebied. In het land zet ik een zonnepaneel met pompje neer, waarmee een greppel onder water wordt gezet. Ook daar komen vogels op af, waar even later ook kuikentjes rondscharrelen.”

Cum Laude Awards

“We doen wel vaker mee aan kaaskeuringen. Bijvoorbeeld aan de landelijke Cum Laude Awards. Ooit was de Rondom Leiden kaaskeuring de grootste van Nederland, maar Cum Laude heeft ons ingehaald.

Ik ben hier op de boerderij geboren

 Ze pakken het groter aan, hebben meer uitstraling. Zo heb ik laatst leuke filmpjes gezien van een auto die toeterend het erf van kaasboeren oprijdt om de prijzen uit te reiken.”

“Ik ben hier op de boerderij geboren en heb me altijd Alphenaar gevoeld. Maar het is niet zo dat ik vaak de dorpskern induik. Als boer heb je daar niet zoveel tijd voor. Ik vind het wel leuk om de Alphenaar een beetje ontspanning te bieden. Jaren terug heb ik een wandelpad geopend: de Varkenskade. Die loopt dwars over mijn land en dat van de buren. Tot een tijdje terug kon je helemaal doorlopen naar restaurant De Dijk in Rijnsaterwoude. Ik geloof dat het pad nu onderbroken is. Maar als je een stukje over de weg loopt, kom je er ook. En via de Ringdijk weer terug, langs IJsboerderij De Stal en tenslotte weer over de Ridderbuurt.” 

Dit is de rubriek #AlphenLinkt.