Ali B op Banenfestival: ‘Kijk naar talent van mensen’

Nieuws
Ali B gaat op de foto met de jarige Marleen van de Merwe. De Alphense is werkzoekende. Ali B gelooft er wel in: 'Benoem wat je kan'
Ali B gaat op de foto met de jarige Marleen van de Merwe. De Alphense is werkzoekende. Ali B gelooft er wel in: 'Benoem wat je kan' Foto: Morvenna Goudkade

ALPHEN – Ali B kwam, zag en overwon. De rapper, bekend als jurylid van The Voice, was zaterdag speciale gast tijdens het Banenfestival in het Alphense gemeentehuis. Iedereen wilde met Ali op de foto, zo ook Marleen van de Merwe (60). Ze is die dag jarig en ze zoekt een baan. Volgens Ali B gaat dat lukken, als werkgevers kijken naar talenten van mensen. “Dat doe ik zelf ook.”

Morvenna Goudkade

Als de rapper, met gevolg, het gemeentehuis binnenloopt, wordt hij meteen van alle kanten om een foto gevraagd. Vanuit de bedrijvenstands komen veel verzoekjes, dus gaat de BN’er met iedereen op de foto, zoals bij de Bunnik Groep en Ponsioen Installatietechniek uit Alphen en bij Warp Systems uit Nieuwkoop. Ook bezoekers willen een selfie met de rapper. Omdat Ali B ook nog een ‘energiser’ gaat geven, in de raadzaal, is de tijd voor foto’s beperkt. Maar Marleen van de Merwe ziet haar kans schoon: “Nog eentje? Ik ben jarig vandaag!” 

‘Ik kan niet zingen, maar ik kan wel analyseren en motiveren’

“Ali sloeg meteen zijn arm om me heen”, zegt Van de Merwe na afloop. “Ik had vooraf al gezegd: als het me lukt wil ik met hem op de foto. Het leek me een leuk verjaardagscadeautje.” Ze is werkzoekende, vertelt de Alphense. “Ik heb altijd banen gehad in officemanagement en vergelijkbare functies. Ik wil dingen doen waar ik goed in ben: regelen, organiseren. Of gastvrouw zijn, met service en representatie.”

‘Werkgevers bieden banen, maar kandidaten zijn beperkt’

Het aanbod op het Banenfestival, veel zorg, techniek en productiewerk, is misschien niet direct wat ze zoekt, maar ze is toch positief. “Ik heb hier gehoord, dat er veel meer dan vroeger wordt gekeken naar vaardigheden en talenten, dat je die op meer plekken kan toepassen. Dus ik ga mezelf actief presenteren, met wat ik kan.” Volgens Bas de Lange, medeorganisator van het Banenfestival vanuit ondernemersclub VOA, was de animo onder bedrijven zeer groot om mee te doen. “Met 60 bedrijven zaten we hartstikke vol. Na afloop is gebleken dat er zo’n 500 bezoekers zijn geweest. Dat is minder dan gehoopt, maar wel een afspiegeling van de huidige arbeidsmarkt. Werkgevers bieden banen, maar kandidaten zijn beperkt.” Inderdaad zijn bedrijven in de regio Alphen massaal op zoek naar arbeidskrachten. Of het nu Bakkerij Visser is in Alphen, de Greenport in Boskoop, Vermeulen Groep in Benthuizen of Menken Orlando in Hazerswoude-Dorp. Ali B weet er wel raad mee, zo blijkt tijdens zijn speech in de raadzaal. Hij is ook ondernemer, vertelt hij zijn gehoor, hij heeft 6 bedrijven en 60 man personeel. Dus de vraag hoe vind je goede medewerkers?, is hem ook bekend. “Kijk naar natuurlijk gedrag en talent van mensen”, houdt de rapper zijn gehoor voor. “Kijk niet alleen naar een cv of naar diploma’s. Laat talenten matchen met je vacatures.” Voor werkzoekenden heeft hij ook een boodschap. “Benoem wat je kunt, waar je goed in bent en geloof daarin. Wees jezelf in maximale waarde.” Hij vervolgt: “Dat doe ik zelf ook. Ik ben de langstzittende coach bij The Voice wereldwijd, terwijl ik niet kan zingen. Maar ik kan analyseren, ik kan motiveren en ik kan overal een rap over maken.” Hij brengt het meteen in praktijk, want ondernemer Machiel van der School wil een rap over Einstein. “Relativiteitstheorie? Prima.” 

Naast alle positieve reacties op het optreden van Ali B is er één kritische opmerking, over zijn bolide. Voor de deur van het gemeentehuis staat een vette Bentley. “Patserbak”, bromt een deelnemer. De rapper kan er niet mee zitten.