Tientallen appartementen op de oude locatie van het Ashram College

Nieuws
Het oude Ashram College gebouw maakt plaats voor tientallen appartementen.
Het oude Ashram College gebouw maakt plaats voor tientallen appartementen. Foto: ©Google Maps

NIEUWKOOP- Op de voormalige locatie van het Ashram College in Nieuwkoop komen tientallen appartementen. De bestemming is nu nog maatschappelijk en moet een woonbestemming worden. “De Lindelaan is een van de laatste unieke locaties in de kern Nieuwkoop.”

JOEP DERKSEN

Twee jaar geleden onthulde wethouder Guus Elkhuizen al plannen om aan de Lindelaan 2 ‘veertig tot zestig’ appartementen te laten verschijnen. Die appartementen zouden geschikt moeten zijn voor zowel senioren als jonge gezinnen en starters. Met zowel huur- als koopappartementen, in allerlei prijsklassen en natuurlijk energieneutraal gebouwd. Wanneer senioren verhuizen naar zo’n appartement en daarbij een eengezinswoning achterlaten, is er sprake van bevordering van doorstroming van de woningmarkt, zo is de hoop. 

Elkhuizen gaf indertijd al aan: “De Lindelaan is een van de laatste unieke locaties in de kern Nieuwkoop. Ouderen kunnen hierdoor verhuizen van hun huidige sociale huurwoning naar een levensloopbestendig appartement, maar met behoud van hun huur.” Inmiddels is het ontwerpbestemmingsplan voor de Lindelaan in te zien en dit plan biedt hoop voor de woningzoekenden. Nu wordt namelijk al gesproken over de bouw van maximaal 65 appartementen. Het huidige bestemmingsplan, dat alleen ‘maatschappelijke functies’ op deze locatie toelaat, moet hiervoor worden aangepast. De gemeenteraad stemt hier naar alle waarschijnlijkheid zonder problemen mee in. 

Maximale bouwhoogte

Het terrein op de Lindelaan 2 ligt centraal in de kern van Nieuwkoop en is ongeveer 6.500 m2 groot. Hiervan mag maximaal 75 procent worden bebouwd worden en de huidige maximale bouwhoogte is op dit moment negen meter nokhoogte en zes meter goothoogte. Om al die appartementen mogelijk te maken, moet de gemeenteraad nog wel instemmen met hogere bouwmogelijkheden. 

Voor de toekomstige nieuwbouw wordt het terrein opgedeeld in drie stukken; noord, midden en zuid. Een groter bouwblok komt volgens de huidige plannen in het midden en zuiden, waarbij aan de zuidkant een appartementencomplex kan komen van ‘maximaal 5,5 verdiepingen’. Dit betekent, dat de maximale hoogtes flink naar boven bijgesteld moeten worden. Wanneer je bedenkt, dat één verdieping in hoogte ongeveer drie meter in beslag neemt, kan zo’n appartementengebouw al snel 16,5 meter hoog worden. Omdat een halve verdieping lastig bewoonbaar is, wordt uitgegaan van twee appartementencomplexen van vijf verdiepingen hoog. 

In een ambtelijk stuk van de gemeente Nieuwkoop staat de motivatie waarom die appartementen het best bij de Achterweg worden gebouwd. “Door de bebouwing aan de Achterweg te realiseren, sluit deze aan bij de grootschalige en hogere bebouwing binnen deze zone. Daarmee kan de noordwestzijde van het plangebied, die aansluit op de lagere bebouwing rondom de Lindelaan/Iepenstraat, worden gevrijwaard van hoge bebouwing.” Bij de Lindelaan/Iepenstraat komen dan gebouwen (een ‘woonblok’) van maximaal drie bouwlagen. Ook moeten hier 121 parkeerplaatsen komen.

Van de 65 geplande woningen moeten er vijftien sociale huurwoningen worden en dertig een ‘middeldure’ huurwoning. Ook komen er vijftien ‘goedkope koopwoningen’ en verder nog (maximaal vijf) ‘betaalbare koopwoningen’. In een voorstel aan de gemeenteraad is te lezen, dat deze “betaalbare (huur)woningen uitermate geschikt zijn voor starters en senioren”. De panden worden opgesierd met groene gevels en groene daken en zoveel mogelijk energieneutraal gebouwd. De bewoners van de toekomstige woningen krijgen hun huizen warm door een warmtenet. Omwonenden en belanghebbenden kunnen bij de gemeente Nieuwkoop een zienswijze indienen over deze plannen.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda