Rijn bijgevuld voor aankomst Sinterklaas in Alphen aan den Rijn

Nieuws
Sinterklaas komt aan op het Rijnplein. “Het was heel spannend, maar ik ben blij de Sint er weer is.”
Sinterklaas komt aan op het Rijnplein. “Het was heel spannend, maar ik ben blij de Sint er weer is.” Foto: Rob Langerak

ALPHEN AAN DEN RIJN- Sinterklaas is weer in het land en arriveerde zaterdag ook in een aantal plaatsen in onze regio. Nadat hij en zijn gevolg met pakjesboot 11 was aangemeerd aan de kade bij het Rijnplein, werd hij verwelkomd door burgemeester Liesbeth Spies en loco-kinderburgemeester Twan Bronsveld. Later op de middag bracht hij ook een bezoek aan Boskoop.

Rob Langerak

Volgens Bionda van Roosendaal, voor het eerste jaar voorzitter van de evenementencommissie van de organiserende stichting Vakantiespel dat de intocht in Alphen op touw zette, was het lang spannend geweest of de komst van Sinterklaas wel kon doorgaan. “Sint en rond de 80 traditionele en roetveegpieten moesten de QR-code of een negatieve zelftest hebben, maar de persconferentie van de vrijdagavond ervoor kon nog roet in het eten gooien” laat zij weten. “Na afloop van het aankondigen van de nieuwe maatregelen door demissionair-premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge is er meteen overleg geweest met de gemeente en gelukkig mocht de intocht na een verkort podiumprogramma doorgaan.”

Gelukkig maar, want om alle risico’s te mijden hadden de pieten er veel werk aan gehad om op advies van de GGD alle strooigoed in zakjes te verpakken in plaats van los uit te delen.

Presentator Frank Schildkamp vraagt vanaf de podiumwagen of alle kinderen hun ellebogen hebben meegenomen om de sint te kunnen begroeten en verzoekt ook de omwonenden van het Rijnplein de ramen open te doen om goed te kunnen ventileren. Om er zeker van te zijn dat de anderhalve meter overal wordt toegepast, meet hij vervolgens persoonlijk de waterstand in de Oude Rijn. Die blijkt net iets te laag en wordt daarom met emmertjes en een tuinslang bijgevuld.

Opluchting

Dit tot opluchting van de vele kinderen die staan te wachten op de aankomst van de stoomboot. Heel veel van hen zijn zelf uitgedost als pietje, maar er staan ook kleine Sinterklaasjes tussen. Zo ook de vijfjarige Tess. Op de vraag of mama dat mooie pak voor haar heeft gemaakt, vertelt zij dat dit van de week opeens met een brief erbij op tafel lag. Lana (3,5 jaar) en Jesslyn (2,5 jaar) zien er prachtig uit in hun pietenpakjes die hun moeder voor de meiden heeft gemaakt. Ze vinden het leuk en spannend om op het Rijnplein te wachten. Lana vertelt dat zij alvast een tekening heeft gemaakt die zij vanavond in haar schoen doet, samen met een wortel voor het paard. 

Dan is het eindelijk zo ver. Als de boot is aangemeerd en Sinterklaas over de loopplank de wal oploopt, wordt hij met een boks begroet door burgemeester Liesbeth Spies en loco-kinderburgemeester Twan Bronsveld uit Hazerswoude. Hij vervangt kinderburgemeester Safae Ahanny, die helaas thuis in quarantaine zit. “Jammer voor haar, maar ik vind het heel leuk om dit te mogen doen.”

Cadeautjes

Dan snel naar het podium waar Sinterklaas ook door de presentator welkom wordt geheten. Trots meldt Schildkamp dat er precies het maximum van 1.250 toeschouwers aanwezig is, maar of dat klopt? Spies vindt de pakjesboot dit jaar erg groot en vraagt of er dan ook meer cadeautjes zijn. Dat wil de goedheiligman echter niet vertellen.

Sinterklaas laat daarna weten dat hij in Spanje de ommetjes-app heeft gedownload en daarmee wandelend door het centrum van Alphen te gaan. In winkelcentrum de Aarhof moet hij dan wel zijn mondkapje op. Het duurt wel even voordat hij daar arriveert, want onderweg gaat hij met veel kinderen op de foto en wordt hij getrakteerd op optredens van enkele dansgroepjes op de markt en bij de Alphense brug. In het centrum staat ook Femke te wachten. “Het was heel spannend, maar ik ben blij de Sint er weer is.”