GGD Hollands Midden breidt testcapaciteit uit

Nieuws
De testcapaciteit wordt uitgebreid.
De testcapaciteit wordt uitgebreid. Foto: archief

REGIO/NIEUWVEEN- Om te voldoen aan de grote vraag naar coronatesten schaalt de GGD Hollands Midden verder op. Daarom heeft de GGD op maandag een nieuwe testlocatie geopend in Nieuwveen. De locatie is te vinden aan de Candelastraat 7c (tegenover de milieustraat). Let op, er is een afspraak nodig om je te laten testen.

Maandag 28 november is ook de nieuwe testlocatie in Bergambacht in gebruik genomen. Voor het einde van het jaar komt er nog een nieuwe locatie in de gemeente Zuidplas. Met het openen van deze nieuwe testlocaties kan de GGD Hollands Midden 6500 testen per dag afnemen. Voor alle GGD-testlocaties is een afspraak nodig: zonder afspraak word je niet getest.

Er worden veel afspraken gemaakt voor de boosterprik. Wie aan de beurt is, kan een afspraak maken door te bellen naar het landelijke callcenter of door online een afspraak in te plannen via het webportaal. Omdat het bij het callcenter regelmatig erg druk is, is het advies om vooral een online afspraak te maken. Hiervoor is een DigiD-account nodig. Ken jij mensen in je omgeving die geboren zijn in of voor 1939? Kijk dan of jij hem/haar kunt helpen bij het maken van een online afspraak. Sommige ouderen vinden het namelijk lastig om hun weg te vinden op het internet.

De GGD Hollands Midden adviseert kinderen tussen de 3-12 jaar een mondkapje te dragen in de teststraten. Op die manier wil de GGD besmettingen onder kinderen in de teststraten voorkomen. Het gaat om een advies, het is niet verplicht.

Het RIVM onderzoekt sinds het begin van de coronacrisis de effecten van corona op ons gedrag. De uitkomsten van de 16de ronde van het gedragsonderzoek zijn bekend. De vragenlijst is afgenomen in tussen 20-24 oktober. Dat is drie weken na het ingaan van versoepelingen, zoals geen afstand meer houden, en in het invoeren van het coronatoegangsbewijs. De volledige uitkomsten zijn te vinden op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

Van de deelnemers die coronagerelateerde klachten hebben gehad, geeft bijna de helft aan dat ze zich niet hebben laten testen. Het percentage dat 80 procent of meer thuis werkt, is verder gedaald. In juni 2020 was dat 69 procent, in januari, 50 in juni en 28 in oktober. Deelnemers zijn zich vergeleken met september wel meer gaan houden aan de adviezen om niet op bezoek te gaan bij kwetsbaren en ouderen. Ook geeft een meerderheid aan dat zij vergeleken met vóór corona nog altijd minder vaak naar horeca/theater/museum gaan en minder vaak afspreken met vrienden en familie.