Booster op vrije inloop gestopt

Nieuws
Afbeelding
Foto: archief

REGIO-Vanwege de grote verkeersdrukte die zaterdag is ontstaan, heeft de GGD Hollands Midden besloten per direct te stoppen met de boosterprik op vrije inloop. Het besluit is genomen op advies van de Veiligheidsregio.

Volgens de GGD stonden er al vanochtend vroeg er lange files op de wegen rondom de vaccinatielocaties in Hollands Midden. “Duizenden mensen uit het hele land sprongen in de auto in de hoop op een boosterprik zonder afspraak. Omdat dit tot gevaarlijke verkeerssituaties leidde, is nu besloten te stoppen met booster op vrije inloop. Het is dus niet meer mogelijk om zonder afspraak langs te komen”, meldt GGD Hollands Midden.

Als er in de komende tijd plekken beschikbaar zijn, wil de GGD die via maatwerk invullen. De GGD Hollands Midden wil vanaf deze week een sms-bericht versturen aan mensen uit de regio die nog geen afspraak gemaakt hebben, maar wel in het leeftijd cohort vallen dat aan de beurt is voor de booster. De mensen die een sms-bericht hebben ontvangen, en met hun ID-bewijs kunnen aantonen dat ze inderdaad aan de beurt zijn, kunnen naar de vaccinatie locatie toegaan om een booster te ontvangen. Op zaterdag zijn er in totaal 2110 boosterprikken op vrije inloop gezet.

Hulp

Demissionair-minister De Jonge wil een inhaalslag maken met de boostercampagne en daarvoor vraagt hij de hulp aan iedereen die kan prikken. Op dit moment bereiden de GGD’s zich voor op een prikoperatie waarbij ze opschalen van ruim 150.000 prikken per week naar zo’n 700.000 vaccinaties per week. Voor 1 januari moeten alle 60-plussers een boosterprik krijgen, de 60-minners zijn vanaf januari aan de beurt. Dit gaat van oud naar jong (tot 18 jaar). Dat heeft De Jonge bekendgemaakt. “Iedereen krijgt binnen zeven maanden na zijn laatste vaccinatie een oproep voor de booster”, belooft De Jonge.

Vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad ligt in de regio Hollands Midden op 85 procent volledig gevaccineerden.