Kunst in de buitenlucht: MADE aan de Kade fleurt dorp op

Nieuws
MADE aan de Kade geeft wat licht in deze duistere dagen.
MADE aan de Kade geeft wat licht in deze duistere dagen. Foto: PR

ROELOFARENDSVEEN – De kunsttentoonstelling MADE heeft al tientallen jaren plaats in Roelofarendsveen. Ook dit jaar is het evenement weer, ondanks de corona-uitbraak, maar dan in de buitenlucht en met een andere naam: MADE aan de Kade. “Het is hartstikke tof, dat dit wel kan”, vertelt PR-vertegenwoordiger Alice Bakker.

Joep Derksen

WIJ Presenteert houdt jaarlijks MADE aan de Kade en ook dit keer nemen zo’n zestig kunstenaars deel aan dit evenement. Bijzonder is, dat alle kunstenaars afkomstig zijn, dan wel wonen of werken in een van de dorpen van Kaag en Braassem. Zo’n dertig jaar geleden is de eerste editie van MADE aan de Kade opgezet door het toenmalige bedrijf WCA en deze traditie wordt al jaren voortgezet door WIJ Presenteert. 

Kerk of schoolgebouw

Tot vorig jaar werden alle kunstwerken binnen getoond: in een kerk of een schoolgebouw. In 2020 nam de organisatie voor het eerst een besluit om de expositie in de buitenlucht te houden. Dat gebeurde vanwege de toenmalige aangescherpte coronaregelen pas een week van tevoren. Maar het evenement zelf was een succes. Ook de afgelopen maanden hebben de organisatoren zich de vraag gesteld, of MADE aan de Kade binnen of buiten plaats moest hebben. De keuze viel, voor de zekerheid, voor een buiteneditie en daar is Alice Bakker nu blij mee. 

Ze wijst: “Voor veel ramen, in de tuin of in de veranda van Café De Haven; overal is iets moois te zien. Het is een heerlijke en korte wandeling, die met een koffie to go en wat lekkers in de hand van Café De Haven een belevenis vol verwondering wordt.” Twee jaar geleden al is het thema voor 2021 bedacht: ‘Pittig’. Toentertijd wist niemand, wat voor pittige tijden we allemaal nog zouden moeten doormaken. De inspiratie van de kunstenaars heeft er in elk geval niet onder geleden.

Rood is een vurige kleur; mensen associëren het met pittig en pikant

Rood

Bakker heeft de meeste kunstwerken al kunnen bekijken: “Pittig kan pikant zijn, maar het onderwerp kan ook heel breed worden georiënteerd. Rood voert de boventoon in de werken: rood is een vurige kleur; mensen associëren het met pittig en pikant.” Ze heeft zin in het evenement: “We hopen dat MADE aan de Kade een lichtpuntje zal zijn, met de kerstdagen. Dat het licht brengt in de duisternis. Mensen die alleen zijn, kunnen een wandelingetje maken, tijdens het genieten van de kunst iemand tegenkomen en ermee een praatje hebben. Het is niet alleen een evenement, waarvan je kunt genieten met als onderbreking op al het eten; met dat lekkere stukje wandelen is het ook nog gezond voor je.”

Zijn in de toekomst alle edities van in de buitenlucht? Bakker: “Het bevalt ons wel. Het organiseren in de buitenlucht vergt wel meer voorwerk, maar tijdens de dagen zelf hoef je als organisatie nog weinig te doen. Ook is er geen suppoost nodig, die de boel in de gaten moet houden, als de kunstwerken in één gebouw te zien zijn. Als deze editie goed slaagt, zou het best kunnen zijn dat we het evenement volgend jaar weer in de buitenlucht op touw zetten.”

MADE aan de Kade is gratis en te zien van vrijdag 24 tot en met donderdag 30 december. Het heeft plaats rondom de sluis in Roelofarendsveen. De kunst is te vinden aan de Noordkade, Witte Singel, eind Noordeinde en begin Zuideinde. Bij de deelnemende adressen hangt dagelijks van 10.30 tot 16.00 uur een kleurrijke wimpel uit. Er is geen vaste route, maar voor mensen die op de fiets komen, is het mogelijk om hun tweewieler te parkeren op het oude schoolplein aan Noordeinde 240.

Meer informatie: www.wijpresenteert.nl/made-2021-pittig-3.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda