Peter is vrijwilliger bij Studio De Bron: ‘Dit geeft mij veel voldoening’

Nieuws
Peter Sloothaak: ‘De uitzendingen worden zelfs gevolgd door mensen op vakantie in het buitenland’.
Peter Sloothaak: ‘De uitzendingen worden zelfs gevolgd door mensen op vakantie in het buitenland’. Foto: Marieke Roggeveen

ALPHEN AAN DEN RIJN- Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn zij ermee? 

Peter Sloothaak is vrijwilliger bij de kerkradio De Bron, nu Studio De Bron. De werkgroep bestaat uit veertien personen van wie er steeds drie elke zondag het geluid regelen voor de protestantse diensten, rooms-katholieke vieringen en uitvaartdiensten in de Bron. Studio De Bron biedt aan mensen die tijdelijk of blijvend aan huis gebonden zijn de mogelijkheid om de kerkdienst live of achteraf via internet thuis te volgen. Zo zijn zij toch op hetzelfde moment met elkaar verbonden en blijven zij ook betrokken bij hun kerkgemeenschap.

Daarvoor in de plaats kwamen de beelduitzendingen via internet’- Peter Sloothaak

Kerk-webradio

“Ik ben hier zeven jaar geleden mee begonnen”, begint Peter te vertellen. “Na een oproep voor vrijwilligers ging ik een keer kijken. Ik weet het nog goed: ik kwam in een studio met drie mengpanelen wat er voor mij heel indrukwekkend uitzag. Na een korte inwerkperiode was ik in staat om de luisteraars aan het begin van de kerkdienst welkom te heten. In die tijd hadden wij nog zo’n twintig luisteraars die via een kerk-webradio naar de kerkdienst konden luisteren. Mijn taak bestond uit het regelen van het volume van de verschillende microfoons. Ook tijdens uitvaartdiensten is het geluid door ons geregeld. De opnames waren vaak achteraf op een audio-cd aan de nabestaanden verstrekt, zodat zij op een later moment de dienst nog eens konden beluisteren en beleven. Na de kerkdienst ruimden we de microfoons, snoeren en statieven weer met elkaar op. Als gevolg van de digitalisering verviel de mogelijkheid van kerkradio en konden de luisteraars, veelal oudere gemeenteleden, de diensten niet meer beluisteren. Daarvoor in de plaats kwamen de beelduitzendingen via internet.”

Corona

De vrijwilligers van Studio De Bron zijn een uur voor aanvang van de dienst aanwezig om alles klaar te zetten en te controleren. In eerste instantie alleen in de zaal en kerkradio, maar sinds kort zijn daar beeldverbindingen aan toegevoegd. “Ook door de komst van corona is er veel veranderd”, vervolgt Peter. “In maart 2020 was de kerkdienst al op donderdagavond opgenomen, zaterdags gemonteerd en op zondagmorgen via YouTube uitgezonden. Nu wordt de kerkdienst rechtstreeks uitgezonden en daarbij komt mijn taak weer terug, zoals het klaarzetten van de microfoons en het regelen van het geluid. De uitzendingen van de kerkradio waren vooral bestemd voor degenen die door ziekte of ouderdom niet meer naar de kerk konden komen. De huidige beelduitzendingen zijn ook vaak gevolgd door gemeenteleden die als gevolg van de coronamaatregelen de diensten niet kunnen bijwonen. Omdat wij voor zowel de protestantse zondagsdiensten als de rooms-katholieke vieringen het geluid regelen, zijn er elke zondag per dienst drie medewerkers nodig. Op dit moment komen we daarvoor eigenlijk mensen tekort, ook omdat de leeftijd van de oudere garde een rol gaat spelen.”

Peter vindt zijn vrijwilligerswerk nog steeds erg leuk om te doen. “Ik hoorde dat de uitzendingen zelfs worden gevolgd door mensen op vakantie in het buitenland. Dat geeft mij veel voldoening. Verder geeft dit werk mij een goed gevoel dat je elke keer weer zoekt naar verbinding, in plaats van de confrontatie zoals dat in deze tijd helaas zo veel gebeurt”, vertelt hij afrondend.