Vier de winter in het Archeon

Nieuws
Vier de winter in het Archeon met vele activiteiten.
Vier de winter in het Archeon met vele activiteiten. Foto: archief

ALPHEN AAN DEN RIJN- Het Archeon in Alphen aan den Rijn opent de poorten op zaterdag, zondag en 25 december tot en met 9 januari voor ‘Vier de winter’. Bezoekers van het park komen volgens Archeon in een oer-Hollandse winter terecht. Het museumpark is een openluchtmuseum dat het leven in Nederland tijdens de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen laat zien.

Alle 43 gebouwen, boerderijen en hutten in het park worden bewoond door de bewoners en zijn geheel voor de winters ingericht, vertelt het park. “Het haardvuur knappert en het is er heerlijk warm. De bronsgieter is druk in de weer met het gieten van bronzen voorwerpen. Bij de eerste boeren, de hunebedbouwers en de jagers is men volop bezig met vuursteen bewerken en vuur maken en geniet je van de verhalen van weleer.”

Activiteiten

“Het is lekker genieten van de winterse sfeer in de prehistorie, bij de Romeinen en in het middeleeuwse stadje Gravendam”, stelt het Archeon. Bij de Romeinen is er een verwarmd badhuis, is er een mogelijkheid om mee te doen aan het Romeinse exerceren en zijn er Romeinse fibula’s om te maken. Op de Romeinse Restauratiewerf zijn er Zwammerdamschepen en een tentoonstelling over de opgravingen en de restauratie van de Zwammerdamschepen. “De smid, de bakker en de wever in het park laten hun ambacht graag zien. Er worden kaarsjes gemaakt en je kunt een vilten armbandje maken. Op de markt leert de zwaardvechter je verschillende technieken met het zwaard en natuurlijk mag het boogschieten niet ontbreken.” 

Dit jaar ligt de ijsbaan ook weer in het park die betreden kan worden door bezoekers. “Geniet van de heerlijke kerstsfeer en ontdek de bijzondere ambachten. Het park is feestelijk verlicht en op verschillende plaatsen zijn warme vuurplaatsen gemaakt”, aldus het park.

Het park is van 11.00 uur tot 17.00 uur open op de aangegeven data. Op 31 december en 1 januari is het park gesloten voor bezoekers. Voor meer informatie over het park kunt u naar de website van: https://www.archeon.nl/index.html.