Allemaal voor de buis voor Max

Nieuws
Maxmania ook bij de miniatuur carnavalsoptocht van Iwan Vervoort: Lego-Max staat daar bij de kraam van de Aardbeien drive-in.
Maxmania ook bij de miniatuur carnavalsoptocht van Iwan Vervoort: Lego-Max staat daar bij de kraam van de Aardbeien drive-in. Foto: Iwan Vervoort

HAZERSWOUDE-DORP/REGIO – Zondagmiddag kon je een kanon afschieten op straat. Massaal zaten we voor de televisie voor de ontknoping van de Formule 1. Zou ‘onze’ Max gaan winnen? Of zou Lewis Hamilton er weer met de wereldtitel vandoor gaan? Inmiddels weten we hoe dat is afgelopen. Terugblik op een bloedstollende middag. 

Morvenna Goudkade

De verslaggeefster kijkt een Grand Prix wedstrijd meestal niet van begin tot eind, maar nu dus wel. Aan de buis gekluisterd, zoals vijf miljoen landgenoten. Compleet met commentaar: “O neeeee!”, bij de start. “Yes, yes, yes!” als Sergio Perez, de teamgenoot van Max, met zijn bolide Hamilton succesvol weet op te houden. En nog een heleboel, niet helemaal geschikt voor deze krant, als de ongelooflijke slotronde wordt gehouden. 

We zien Verstappen, zo emotioneel als hij nog nooit eerder was, we zien vader Jos, we zien zijn team. Tranen in de ogen, trillende handen en totale extase. Dan de prijsuitreiking, het volkslied, de ontlading. Wow.

Daarna, met een rood hoofd, door naar de nabeschouwingen. Waar de studiocommentatoren bij Ziggo Sport ook door het dolle heen zijn en oud-coureur Robert Doornbos de champagne rondspuit in plaats van inschenkt. Met een nat pak komt er weinig zinnigs meer uit bij de heren, maar dat maakt totaal niet uit. Want iedereen is in staat van euforie. 

In Hazerswoude-Dorp waren Arnold Westmaas en Inge Vreuls ook helemaal in de ban van Max. Het horecapaar stond voor de coronacrisis regelmatig met hun Vitaminebar, fruit, smoothies en wafels, op race-evenementen. Tegenwoordig runnen ze de Aardbeien drive-in op het ITC-terrein in Hazerswoude-Dorp. “Wij hebben vaak de Jumbo-dagen op Zandvoort gecatered”, vertelt Arnold Westmaas. “En ook hebben we jarenlang op Francorchamps in België gestaan. De afgelopen twee jaar helaas niet, door corona. Maar we zijn wel grote fans van de Formule 1. Achter de schermen heb ik op de circuits veel coureurs van dichtbij meegemaakt: Max, Ricciardo, Alonso, Vettel. Zelf ben ik op 4 juli gaan kijken bij de Grand Prix van Oostenrijk.”

Afgelopen zondag stonden ze weer in de Aardbeien drive-in, deze keer met speciale ‘Max-aardbeien’. “Gechocolateerde aardbeien in oranje en wit”, zegt echtgenote Inge Vreuls. “Met een gouden beker erbij en de Nederlandse vlag. Beetje voorbarig? Nee hoor, ik wist dat hij zou gaan winnen. Er was veel belangstelling voor de Max-aardbeien. De eerste klant zondag kwam speciaal uit Leiden om de bakjes te kopen. Hij wilde ze erbij hebben als de race begon.”

Over de race gesproken, hebben ze die zelf wel kunnen kijken? “Ik ben naar huis gegaan”, zegt Westmaas. Met een knipoog: “Ik heb een paar ATV-uren opgenomen.”Hoe het was om te kijken, zat hij niet met zweet in de handen? “Nou, Max strijdt altijd tot het eind, hè? Dat heeft hij nu ook gedaan. Ik zei thuis: Jongens, de wedstrijd heeft 58 rondes. Niet te snel wanhopen dus. En dat klopt, want in de 58e ronde is het gebeurd.”

Dat Mercedes mogelijk in hoger beroep gaat tegen de uitslag noemt hij ‘een beetje kinderachtig’. “Eindelijk is de Formule 1 weer echt spannend. Is er echt strijd. Dat is toch wat je wilt? En hier in Nederland hadden we natuurlijk het gevoel of het Nederlands elftal een WK-finale speelde.” Hij heeft nog even de prijsuitreiking gekeken, zegt Westmaas. ,,En toen weer gauw terug naar de drive-in.”

Daar had Inge met het team gelukkig ook iets van de race gezien, op de iPad. “De klanten kwamen massaal aan het begin van de middag, tot half twee, en gingen daarna gauw naar huis om te kijken. Na tweeën hadden we nog een enkele verdwaalde klant, toen konden we zelf even kijken.” Ze werden wel op de proef gesteld, puft ze. “Het was superspannend, tot de laatste seconde. ‘s Avonds hebben we nog nagenoten. De hele avond herhalingen gekeken. Ik vond het echt heel bijzonder.”

In Boskoop heeft Iwan Vervoort een Max-legopoppetje toegevoegd aan zijn lego-project: de miniatuur carnavalsoptocht. “Ik heb hem bij de miniatuur Aardbeien drive-in gezet, van Arnold en Inge, die zijn sponsor van mijn project. En groot fan van Max.”

De speciale 'Max-aardbeien'.