Alphense Margit grijpt een bronzen plak op WK functional fitness

Nieuws
De Alphense Margit (links met de Nederlandse vlag) is erg blij met haar derde plaats.
De Alphense Margit (links met de Nederlandse vlag) is erg blij met haar derde plaats. Foto: aangeleverd

ALPHEN AAN DEN RIJN- De Alphense Margit Demmendaal (56) heeft onlangs een bronzen medaille gewonnen op het WK functional fitness. Het WK voor de masters, de categorie waarin Margit heeft meegedaan, was in de Egyptische hoofdstad Cairo. Functional fitness is nog niet een bekende term in Nederland, maar daar willen zij en haar mede-atleten graag verandering in brengen. De sport is erg vergelijkbaar met crossfit. Een portret van een echte sportvrouw.

Kay van den Ende

Margit woont samen met haar man in Alphen aan den Rijn, waar zij ook is geboren. Ze heeft twee dochters, een zoon en is ook al oma. Ze werkt eveneens bij de Technische Uni in Alphen, geeft les bij Bezemer Fitness en Evi Sports én ze geeft persoonlijke training onder de naam Marfit Sports. Verrder traint zij ook nog voor functional fitness met een persoonlijke trainer. Een druk bestaan waarin het sporten ook voor veel andere dingen gaat vertelt ze: “Door het trainen moet ik soms bijvoorbeeld ook een verjaardag overslaan of kom ik pas later. Ik heb sinds het begin ook eerlijk tegen mijn familie gezegd dat mijn trainingen echt voor gaan en dat ik hier voor wil gaan.”

Jonge leeftijd

Margit is sinds jonge leeftijd al veel bezig met allerlei sporten. “Ik heb vanaf mijn vijfde tot zeventiende op hoog niveau gezwommen bij een zwembad in Alphen. Ik heb ook op volleybal gezeten en verder deed ik ook nog atletiek”, vervolgt ze. Nadat ze trouwde en kinderen kreeg, begon ze minder te sporten. Na een iets mindere periode in haar leven kwam zij op YouTube een video over Crossfit tegen: het was liefde op het eerste gezicht. 

Je traint vooral op wat je nog niet helemaal onder de knie hebt

“Ik vond het zo gaaf om te zien. Via social media ben ik steeds meer mensen tegengekomen die op oudere leeftijd nog volop bezig waren met sporten, zo kwam ik iemand tegen van 53 die ook volop bezig was met crossfit.” Vorig jaar september is zij naar Amsterdam crossfit gegaan om persoonlijke training te krijgen in de sport. Haar trainer zit in de organisatie van functional fitness in Nederland en vroeg haar of ze wilde proberen om zich te kwalificeren voor het WK. 

Bij de sport zijn er zes onderdelen die worden getest bij de deelnemers. De atleten moeten dus allerlei technieken en vaardigheden onder de knie hebben.

Trainen voor de sport is best complex

“Bij de sport wordt gelet op endurance, strength, body weight, skill, mixed model en power. Bij endurance kun je denken aan zwemmen of roeien en bij skill moet je misschien klimmen. De meeste deelnemers trainen dan ook wel vier of vijf jaar voor een WK, maar zelf heb ik het in een jaar en drie maanden gedaan. Wel moet ik zeggen dat ik bijvoorbeeld een week van tevoren pas een workout volledig onder de knie had.” Trainen voor de sport is best complex. Margit heeft voor sommige onderdelen minder heeft getraind dan voor andere. “Je kijkt naar wat je ongeveer kunt verwachten, omdat je pas een week van tevoren krijgt te weten wat je precies gaat doen. Er bestaat een boekje waarin alle regels en workouts in staan. Je traint vooral op wat je nog niet helemaal onder de knie hebt. Voor het zwemmen wat we ook moesten doen bij het WK zelf heb ik niet getraind, toch kwam ik als eerste uit het water door mijn eerdere ervaringen met de sport.” 

Landen met een koninklijke bond kunnen meedoen. De International Functional Fitness (IF3) probeert in 2028 op de Olympische spelen te staan. “Daarom proberen wij nu zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de sport. Ik sta altijd open om mensen te helpen en ze enthousiast te maken”, aldus Margit.