Na Blonde Kerst zijn nu de scholen dicht

Nieuws
De dames van Blonde Kerst in hun kraam: vlnr Carlijn Kreft, Joëlle Harkes, Stella Smith en Jet de Haan.
De dames van Blonde Kerst in hun kraam: vlnr Carlijn Kreft, Joëlle Harkes, Stella Smith en Jet de Haan. Foto: Morvenna Goudkade

REGIO- Een vrolijk moment bij een schoolkerstmarkt. Bij Yuverta vmbo, op de vestiging in Boskoop, hielden vierdejaars leerlingen een minimarkt op het schoolterrein. Een van de thema’s: Blonde Kerst. Niemand wist nog dat een paar dagen later het land weer in lockdown zou gaan en alle scholen moesten sluiten.

Morvenna Goudkade

Inmiddels is de realiteit heel anders dan gedacht: in plaats van een gezellige laatste schoolweek, is er nu een abrupt einde. Dat merkt ook Johan Wijnhorst, schoolleider op de Alphense vestiging van Yuverta. “Wij hadden nog het nodige gepland, fijne momentjes met de leerlingen. Uit voorzorg allemaal al wel wat afgeschaald, dus vooral met de eigen klas. Maar helaas gaat dat niet meer door.”

Wij bereiden ons voor op online onderwijs

In plaats van kerstmomentjes in de klas, wordt nu gepland dat leerlingen nog even langs kunnen komen om hun spullen en schoolboeken uit de kluisjes te halen en te kijken of alles op orde is voor online-onderwijs. “Wij bereiden ons voor om vanaf 10 januari online les te geven, zoals de minister-president in de persconferentie aangaf”, zegt Wijnhorst. “Dat betekent dat we bij alle leerlingen navragen of alles goed werkt: is de apparatuur in orde, kunnen ze op de online platforms, weten ze hoe dat moeten doen?” Het digitale onderwijs is mogelijk voor een week, maar mogelijk ook langer. “Wij regelen nu al alles om dat mogelijk te maken. Zodat we ons aan de situatie kunnen aanpassen, wanneer dat nodig is.” De school is inmiddels dicht, maar dat wil niet zeggen dat alles stilligt. “De examentoetsen mogen doorgaan en de leerlingen komen dus gepland hun spullen halen. Na de kerstvakantie regelen wij ook opvang van kwetsbare leerlingen.”

Ook al wordt het door de lockdown een sobere kerst; de leerlingen van Yuverta Boskoop hebben hun bijdrage geleverd om er toch iets van te maken. Tijdens de kerstmarkt op het schoolterrein staan de scholieren met zelfgemaakte kerststukjes en kerstkransen, kerstballen, kersttaartjes en nog veel meer. De dames van Blonde Kerst zijn zeer tevreden. Gehuld in kerstruien en kerstmutsen, omringd door kerstboompjes, staan ze in hun kraam. Joëlle Harkes, Stella Smith, Carlijn Kreft en Jet de Haan (15 en 16) scoren met hun appeltaart en met vogeltaartjes. “Alles zelf gemaakt”, meldt Jet trots. De naam Blonde Kerst is geïnspireerd door het hippe merk Blond Amsterdam, melden de meiden. “Omdat wij best wel blond zijn allemaal.” Hun docent, Raymond van den Bosch, loopt intussen rond als kerstman. “Voor deze opdracht moesten ze met groepjes een eigen onderneming starten. Met elkaar de kerstmarkt organiseren en dan zelf producten aan de man brengen.” Hij is trots op zijn leerlingen. “Het complete plaatje, he? Ze moesten een businessplan schrijven, maar ook zogenaamd bij de bank gaan praten. Het kerstplein inrichten, de inkoop, de verkoop, alles.” Op de vmbo-school krijgen leerlingen les in vakken als koken, bloemsierkunst, techniek en houtbewerking en dat kwam allemaal goed van pas. “Je ziet alles terug bij de horecakramen, bij de groendecoratiekramen, bij de creatieve kramen.”

Om duidelijk te maken dat een onderneming wel winst moet maken, is dat meteen een challenge. “Ik heb gezegd: de winst is voor jullie zelf, daar kunnen jullie iets leuks mee doen”, zegt de docent. Na afloop blijkt dat de dames van Blonde Kerst goed hebben gepresteerd. Ze hebben de tweede plaats te pakken met ruim zestig euro winst. 

Maar dat is niet eens het belangrijkst, zo blijkt. “We hebben heel veel lol gehad met elkaar, in de hele voorbereiding. Het was gewoon ook heel erg leuk om te doen.”