GGD: veel mensen helpen bij zetten boosterprik

Nieuws
GGD Hollands Midden krijgt veel aanmeldingen om te helpen boosteren.
GGD Hollands Midden krijgt veel aanmeldingen om te helpen boosteren. Foto: archief

REGIO- Sinds het nieuws bekend is dat de GGD’s alle 18+’ers gaan boosteren, staat de telefoon bij de GGD Hollands Midden roodgloeiend. “Het is hartverwarmend om te ervaren hoeveel mensen ons willen helpen op de vaccinatielocaties. Inmiddels hebben wij voldoende medewerkers om onze locaties te bemensen”, meldt de GGD. “Wij verwijzen iedereen die wil helpen vanaf nu graag door naar de website van GGD-reservisten voor de actuele vraag van andere GGD’s.”

De opgave waar de GGD voor staat is erg groot, stelt GGD Hollands Midden. “Een van de grote zorgen was het rondkrijgen van voldoende medewerkers. De GGD Hollands Midden dacht na over het afschalen van reguliere werkzaamheden. Dat is gelukkig niet nodig, want direct nadat het nieuws bekend werd boden vele mensen zich aan om ons te komen helpen. Alle honderden mensen die zich hebben aangemeld en we kunnen inzetten hebben bericht van ons ontvangen. Mensen die nu nog op de lijn komen worden doorverwezen naar de website GGD Reservisten waar de actuele vraag aan personeel van alle GGD’s is te vinden.

Wie bij de GGD Hollands Midden wordt ingezet wordt gebeld door het uitzendbureau waar de GGD mee werkt. Daarna volgt een opleiding en een meelooptraject voordat zij zelfstandig worden ingezet. Die opleidingen staan gepland voor deze week en de week erna. Op die manier hoopt de GGD de nieuwe medewerkers klaar te hebben staan zodra de nieuwe vaccinatielocaties opengaan.

Naast personeel is het ook essentieel om voldoende priklijnen te hebben om de enorme hoeveelheid aan mensen te kunnen boosteren. Om dit voor elkaar te krijgen is het nodig om nieuwe locaties te openen. “Wij zijn dankbaar dat de gemeenten alles op alles zetten om locaties beschikbaar te stellen. De eerste twee locaties die openen gaan Noordwijkerhout op 23 december en Bergambacht op 27 december. Je kunt alleen op afspraak terecht voor een boosterprik.” Het openen van nieuwe locaties kost tijd. Zo moeten de vergunningen in orde zijn. Er worden extra sterke vloeren gelegd om de grote hoeveelheden mensen veilig te laten lopen. Er moeten extra parkeerterreinen komen en aanrijroutes worden bepaald. Ook moeten alle locaties zijn ingericht met alle facilitaire en medisch noodzakelijke dingen. Denk dan aan EHBO-ruimtes, speciale koelkasten om het vaccin in de bewaren en ruimtes voor het klaarmaken van het vaccin. “De GGD Hollands Midden en alle leveranciers doen wat nodig is om iedereen zo snel mogelijk van een boosterprik te voorzien”, rondt GGD Hollands Midden af.