Geen weg Rietveld maar oeverbinding

Nieuws
Er komt geen weg door het Rietveld.
Er komt geen weg door het Rietveld. Foto: GroenLinks Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN- De Alphense gemeenteraad heeft zich zowel op donderdag 16 december als op vrijdag 17 december over het maatregelenpakket Beter Bereikbaar Gouwe gebogen. Dat is een plan om Boskoop beter te ontsluiten. Na uitgebreid overleg kwam de raad op vrijdagavond uiteindelijk tot een besluit. Het pakket is aangenomen, nadat een amendement werd aangenomen dat de focus legt op een noordelijke oeververbinding in Boskoop en dat de ‘W20’-wegen tussen de N11 en Boskoop laat afvallen.

GroenLinks diende een amendement van deze strekking in bij de gemeenteraad van 16 december, maar de overige partijen waren niet direct overtuigd. Voor de partij was het om verschillende redenen belangrijk om in te zetten op de tweede oeververbinding ten Noorden van Boskoop. Raadslid Marijke Kottenhagen licht toe: “Het probleem wordt nu aangepakt bij de kern: het verkeer aan de Zijde. Er gaat simpelweg te veel verkeer over hefbrug. De opties die nu zijn afgevallen, de zogeheten W20-varianten, zouden meer problemen veroorzaken dan oplossen. De wegen zouden nauwelijks bijdragen aan het oplossen van de verkeersdrukte op de Zijde, maar wel tot van negatieve effecten in het hele gebied leiden. Wel zouden ze een belangrijke ecologische verbindingszone van het Zaanse Rietveld doorsnijden. Een prachtig weids gebied, waar nu nog veel recreatie plaatsheeft. Ook zou er extra grote verkeersdruk ontstaan op de andere lokale wegen, zowel in Boskoop en Hazerswoude-Dorp.”

Na beraadslaging tussen de verschillende fracties op 17 december is er overeenstemming gevonden. Het amendement is uiteindelijk unaniem door alle fracties ondertekend, waardoor het met algemene stemmen is aangenomen.