Bruisende ideeën voor jubileum Boskoop 800

Nieuws
Het team van Boskoop 800, samen met ideeëninzenders Eric van Westing, Jeroen Vollebregt en Tom Verlaan (voorgrond vlnr.).
Het team van Boskoop 800, samen met ideeëninzenders Eric van Westing, Jeroen Vollebregt en Tom Verlaan (voorgrond vlnr.). (Foto: Morvenna Goudkade)

Morvenna Goudkade

BOSKOOP - Heb je een idee voor Boskoop 800? Kom dan naar de bijeenkomst in het Floragebouw! Die oproep werd massaal opgevolgd. Afgelopen donderdag was de theaterzaal van Flora gevuld met bereidwillige Boskopers, die wel iets bij willen dragen aan het jubileumjaar 2022. 

Tijdens de bijeenkomst blijkt dat Boskoop bruist van de ideeën. De lijst met voorstellen en suggesties is bijna eindeloos. Zo’n beetje alle verenigingen en stichtingen hebben plannen ingediend. Van bibliotheek en brandweer tot Boomkwekerijmuseum en Boskoop Creatief. Van Dorpsoverleg en Dorpkernwinkeliers tot Rotaryclub en fotoclub. En nog veel meer.

In ‘t Kroos 

Vanuit de zaal mogen indieners een toelichting geven op hun idee. Daar wordt grif gebruik van gemaakt, zoals door Tom Verlaan (26) en Jeroen Vollebregt (27). 

De Boskoopse vrienden hebben een waterspektakel bedacht: Ter Land, Ter Zee en in ’t Kroos. ,,Dat willen we doen bij de Otweg”, vertelt Verlaan, verwijzend naar de Otwegwetering, een zijarm van de Gouwe. ,,De bedoeling is dat de deelnemers in een eigen bouwsel van een schans afgaan, het water in. We willen het een beetje aankleden met hapje, drankje en muziek. En dan nog een vervolgfeestje ergens anders.” 

Gezomer

Dat is koren op de molen van Boskoper Eric van Westing, die een festival heeft bedacht: Gezomer. ,,Hoe leuk zou het zijn dat de bezoekers van de Otweg daarna door kunnen naar het festival?” Er worden meteen telefoonnummers uitgewisseld, om later verder te praten.

De organisatoren van Stichting 800 jaar Boskoop zijn er blij mee, want dit is precies de bedoeling, zegt voorzitter Coos Rijsdijk. ,,We willen verbinding, op alle manieren. Dus ook mensen met ideeën samenbrengen.” De organisatie komt zelf ook met een update. 

Spectaculair

Cynthia Korver is bezig met de opening van het jubileum, op 4 februari volgend jaar. ,,Het wordt heel spectaculair”, belooft Korver, die nog niet ‘teveel kan zeggen’. ,,Een tipje van de sluier? Bij de hefbrug, een feest voor een heel breed publiek.”

Mike Verweij is druk met de Feestweek van 20 tot en met 26 juni. Wat dat gaat inhouden? ,,Een corso, een galapremière van het theaterstuk over Boskoop, een singalong en optredens van grote artiesten.” Als primeur wordt een muzikaal fragment gespeeld uit de theaterproductie. Het lied ‘Kom over de brug’. Theatermaker Jean-Paul Karting, ook lid van de organisatie, heeft een topteam bij elkaar verzameld, onthult hij. ,,Tekstschrijvers van Maan en Marco Borsato zijn hiermee bezig.” 

Knallend weekend

Freek Tasma geeft een korte toelichting op de geplande afsluiting van het feestjaar, van 16 tot en met 18 december 2022. ,,Dat moet een knallend weekend worden. Denk aan een spetterende Santarun met entourage, denk aan een topfeest op zaterdagavond”, zweept Tasma de boel op. 

Massaal ontbijt

Organisatoren Kees Vermeulen en Mariska Snel komen ook het podium op, want de financiën en de sponsoring zijn ook heel belangrijk, zegt het tweetal. Terwijl Helma van der Louw de avond aan elkaar praat, komt nog steeds de ene na de andere Boskoper met een idee. 

Zo wil Jan Boer, van jongerencentrum The Cube bandjesavonden organiseren, willen de winkeliers een massaal ontbijt voor alle Boskopers op de Zijde en komt Boskoop Creatief met speciale herdenkingsstoeptegels. 

Ode aan Boskoop

Het getal 800 blijkt ook een bron van inspiratie. Muzikant René van den Berg wil 800 muzikanten bij elkaar brengen voor een ode aan Boskoop. Rachid el Ousrouti wil iets doen met 800 jaar migratie, zowel van mensen als van planten: de migratiekaravaan. Hij heeft het bedacht met neef Mohamed el Ousrouti, ook aanwezig, en plantenkenner Cor van Gelderen, bekend van de Japanse esdoorn. Met een knipoog: ,,Die plant is ook een allochtoontje in Boskoop.”