‘Helpen bij een hartstilstand, ik weet hoe belangrijk dat is’

Nieuws
Boskoper Ron Hoes is een man met een missie: hij wil een dekkend netwerk van AED-apparatuur en burgerhulpverleners. Zijn eigen AED heeft hij altijd bij zich.
Boskoper Ron Hoes is een man met een missie: hij wil een dekkend netwerk van AED-apparatuur en burgerhulpverleners. Zijn eigen AED heeft hij altijd bij zich. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Hij is een man met een missie. Boskoper Ron Hoes (68) verloor bijna zijn vrouw Joyce aan een hartstilstand en weet hoe belangrijk het is als er op tijd hulp wordt geboden. Hij maakt zich daarom sterk voor een dekkend netwerk van AED-apparaten én vrijwillige burgerhulpverleners. 

Morvenna Goudkade

In november 2019 kreeg Joyce een hartstilstand en een hersenbloeding. ,,Ze was gezond en fit, mankeerde niks. Maar die zondagmiddag thuis hoorde ik haar opeens vallen. Ze rochelde en daarna was geen ademhaling meer. Ik ben meteen gaan reanimeren en heb 112 gebeld, die hebben me via de luidspreker begeleid.”

Hij wist dat hij direct in actie moest komen, zegt Ron, want hij was al jarenlang bhv’er, oftewel burgerhulpverlener. ,,Voor mijn pensioen werkte ik in de HR, ik deed personeelswerk. Ook was ik bhv’er, ik heb het altijd belangrijk gevonden om hulp te kunnen bieden als dat nodig is.” 

Na de hartstilstand lag Joyce een maand in coma. ,,We waren partners, maar ik heb toen tegen haar gezegd: als je eruit komt, gaan we trouwen. Dat heeft ze gehoord, vertelde ze later, maar ze kon niet reageren. Maar ze is bijgekomen en vorig jaar zijn we getrouwd.” Joyce is volledig hersteld, vertelt hij. ,,Ze heeft haar werk weer helemaal opgepakt.  Van de cardioloog hoorden we dat het heel belangrijk is geweest dat ik direct ben gaan hulpverlenen. Hoe sneller de hulp, hoe meer kans op herstel.”

Het heeft hem overtuigd van het belang van goede apparatuur en hulpverleners. ,,Ik ben gaan onderzoeken hoe het zat met de aanwezigheid en toegankelijkheid van AED-apparaten. Daarbij ben ik begonnen in Boskoop. Het is de bedoeling dat zo’n AED om de 600/700 meter beschikbaar is. Ik ontdekte echter een aantal rode plekken, zonder AED op redelijke afstand.” 

‘Een AED is van levensbelang’

Het kan van levensbelang zijn, zegt hij. Een AED, wat staat voor ‘automatische externe defibrillator’, is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dat gebeurt door middel van een elektrische schok. 

Ron heeft zelf thuis een AED, ook al toen Joyce haar hartstilstand kreeg. ,,Die had ik gekocht om anderen te kunnen helpen, niet mijn eigen vrouw. Ik was toen ook al aangesloten bij Hartslag.nu, een netwerk waar bhv’ers geregistreerd staan. Maar ik heb ontdekt dat veel bhv’ers niet aangemeld zijn”Hij heeft zich nu gestort op het organiseren van een volledig dekkend netwerk met AED-apparatuur en meer geregistreerde bhv’ers. ,,Die mensen krijgen een melding als er een hartstilstand is in hun buurt, zodat er zo snel mogelijk hulp geboden kan worden, tot de ambulance er is. Maar ze moeten wel geregistreerd staan. En er moet snel een AED in de buurt opgehaald kunnen worden.”

Hij heeft er een project van gemaakt met zijn Rotaryclub Boskoop. ,,We werken samen met de gemeente Alphen. Inmiddels hebben we de dekkingsgraad van AED-apparatuur in Boskoop op zo’n 98 procent. We willen ook de dekkingsgraad in de rest van de gemeente onder de loep nemen, in de andere kernen. Daarbij gaan we samenwerken met lokale partijen.”

Ron gaat zich ook bezighouden met de werving van meer bhv’ers. ,,Na de zomervakantie ga ik gastlessen geven op middelbare scholen, om jongeren hiervoor te interesseren. En we gaan naar de scoutingverenigingen. Bij scouting De Schouw in Boskoop, de grootste van Nederland, zijn al 50 bhv’ers. Geweldig dus, alleen nog niet geregistreerd, dus dan zijn ze niet bekend.” Ron is gedreven. ,,Ik heb zelf meegemaakt met Joyce hoe belangrijk het is als je kan helpen Een hartstilstand kan iedereen overkomen. Kijk naar die Deense voetballer tijdens het EK. Dan zie je de aandacht voor dit onderwerp toenemen. Ik wil dat vasthouden.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 346