‘Onze jubileumuitzending wordt muzikaal Rosarium’

Nieuws
Hans en Janny van Dam in hun huisstudio. Het echtpaar viert deze week de 700e uitzending van hun programma 'Greenheart Country'. Woensdagavond is de uitzending bij Studio Alphen.
Hans en Janny van Dam in hun huisstudio. Het echtpaar viert deze week de 700e uitzending van hun programma 'Greenheart Country'. Woensdagavond is de uitzending bij Studio Alphen. ((Foto: Morvenna Goudkade))

BOSKOOP – Een muzikaal Rosarium! Dat is de titel van de jubileumuitzending van Greenheart Country, het radioprogramma van Hans en Janny van Dam uit Boskoop. Deze week, op woensdag 21 juli, is de 700e uitzending. En voor de gelegenheid is de uitzending volledig gevuld met songs over rozen.

Morvenna Goudkade

Greenheart Country wordt gemaakt sinds 2008 en uitgezonden door diverse radiostations in het Groene Hart, zoals Studio Alphen en RTV Krimpenerwaard. Hans (77) en Janny (75) maken het programma thuis, in hun eigen studio. Hans doet de samenstelling en presentatie, Janny de techniek. 

‘Alle songs in de 700e uitzending gaan over rozen’

Het programma werd eerst op een andere locatie gemaakt, met een andere technicus. Maar dan ging Janny wel mee, als chauffeur van Hans. 

,,Toen de technicus er destijds mee stopte, zei Janny: dan ga ik het zelf wel doen”, vertelt Hans. ,,Ze had er altijd al bijgezeten en meegekeken. En toen hebben we besloten thuis een studiootje te maken en sindsdien maken we ons programma vanuit huis.” Het duo neemt de uitzendingen van tevoren op, vertellen ze. De jubileumuitzending is dus ook al klaar. ,,Die wordt deze week bij verschillende radiostations uitgezonden. Woensdagavond bij Studio Alphen.”

Voorproefje

Boven in de studio, oftewel de voormalige logeerkamer, geven Hans en Janny een voorproefje van een opname. De intro klinkt en dan volgt het vaste welkomstwoord. ..Dit is Greenheart Country, voor muziek uit een groen muzikaal hart, voor luisteraars in het Groene Hart.” 

Dat groene, dat zit er wel in bij samensteller Hans. Hij staat bekend als groot natuurliefhebber en plantenkenner. ,,Onze jubileumuitzending wordt een muzikaal Rosarium,” vertelt Hans. ,,De natuur zit sowieso in ons programma. Ik werk met thema’s. Deze keer is het thema ‘rozen’.” 

Het wil zeggen dat er alleen maar songs worden gedraaid waar een roos in voorkomt. De jubileumuitzending is onderdeel van een drieluik, in totaal 6 uur muziek. ,,Ja, alleen maar countrynummers met rozen.” Of het moeilijk was om zoveel rozensongs te vinden? ,,Helemaal niet”, zegt Hans, verwijzend naar uitgebreide archiefkasten in de woonkamer. Daar staan tienduizenden cd’s, keurig gerubriceerd. Ook is er een thema-archief, waaruit hij kan putten. ,,Ik heb lang niet alles gebruikt, ik denk dat ik nog 12 uur met rozen kan vullen. Ik zou programma’s kunnen maken met alleen ‘yellow rose’ of ‘white rose’ of ‘irish rose’.”

Hij heeft niet allen bloementhema’s zegt Hans. ,,Ik doe ook vaak iets met vogels, ‘birds’, of bomen, ‘trees’.” Allebei zijn het countryliefhebbers, waar komt dat vandaan? Hans weet het nog precies: ..Ik was tien jaar toen we thuis een radio kregen, dat vond ik heel interessant. Ik zat altijd aan die knopjes te draaien en toen ontdekte ik country.” Janny is later pas met country in aanraking gekomen. ,,Ik ben meegesleept door Hans, haha.” 

Van 1973 tot 2008 gaven ze een eigen magazine uit, ‘Country Gazette’, en gingen vaak naar Amerika, naar de bakermat van de countrymuziek. Toen het magazine stopte, zijn ze met radioprogramma begonnen, in 2008. 

Vaste luisteraars

,,We hebben veel vaste luisteraars”, weet Hans. ,,Mensen weten dat ze bij ons echte country horen.” Commerciële country is een ‘geluidsbrij’ vindt hij. ,,Dat hoor je bij ons zo min mogelijk.” Ook tegenwoordig wordt goede muziek gemaakt, ook in eigen land, zegt het echtpaar. ,,Ilse de Lange en Waylon hebben veel goeds gebracht. Ook Douwe Bob is prima.” Zitten Ilse, Waylon en Douwe Bob dan ook in de jubileumuitzending? ,,Nee, maar dat is omdat ze geen liedjes met rozen hebben.”