Riet wordt 100 jaar en viert haar feestje

Nieuws
De jarige Riet Muilwijk-de Jong wordt gefeliciteerd door wethouder Erik van Zuylen, namens de gemeente.
De jarige Riet Muilwijk-de Jong wordt gefeliciteerd door wethouder Erik van Zuylen, namens de gemeente. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – De vlag hing uit, er waren bloemen, ballonnen en zelfgebakken taart. En te midden van dat alles: de jarige Riet Muilwijk-de Jong. Op 4 augustus werd ze 100 en dat wilde ze vieren ook. Het feestje was met familie, medebewoners en medewerkers van het Futurahuis in Boskoop. Wethouder Erik van Zuylen kwam als locoburgemeester de felicitaties overbrengen namens de gemeente Alphen aan den Rijn.

Morvenna Goudkade 

Bij het Futurahuis in Boskoop, een kleinschalige woonzorglocatie, hangt de vlag in top. Binnen in het feest: alle bewoners hebben zich verzameld en zitten aan lange tafels met koffie en taart. De medewerkers van Futura Zorg zijn er ook, zelfs als ze eigenlijk vrij zijn. Liedy van Ieperen, één van de twee locatiebeheerders, zet bloemen in het water. Herman Matheij, directeur van Futura Zorg, is ook aangeschoven. 

De hoofdpersoon, Riet Muilwijk-de Jong (100) zit stralend midden in het gezelschap. Haar leeftijd is haar beslist niet aan te zien. Wethouder Erik van Zuylen (36), die haar komt feliciteren, gewapend met fraai boeket, vindt het wel bijzonder, zo’n ‘mijlpaal’ bereiken. “Ach ja, dat gaat vanzelf”, reageert de jarige. “Ik ben blij dat ik goed bij de tijd ben.” 

‘Blij dat ik goed bij de tijd ben’ - Riet Muilwijk- de Jong

Ze was altijd al een pittige dame, zo blijkt als we haar even apart spreken voor de krant. Geboren in Den Haag op 4 augustus 1921, volgde ze de verpleegstersopleiding in Rotterdam en deed examen in het bevrijdingsjaar 1945. “Ik heb ook kinderverpleging en kraamverpleging gedaan. In Den Haag heb ik in de wijk gewerkt, in het centrum”, vertelt de jubilaris. Daar maakte ze van alles mee, getuige de vele anekdotes. “Ik kwam ergens, zat daar een enorm luizennest, nou, dat was me wat.”

Liefdesgebied

Op liefdesgebied viel echtgenoot Kees haar meteen op: “Ik dacht: zo, dat is een knappe jongen. Hij was wel vijf jaar jonger dan ik.” Heel modern toch? “Nou, toen niet, hoor.” Ze trouwden en kregen drie kinderen. Riet stopte met werken. “Dat was toen zo. Maar mijn man was veel van huis, dus ik moest er zijn voor de kinderen.” Kees zat op de groothandelsvaart en bevoer de wereldzeeën. In 1966 kwamen ze in Boskoop wonen, aan de Mendelweg. Riet deed vrijwilligerswerk en kwam graag bij de tennisclub, ook aan de Mendelweg gelegen. 

Later verhuisden ze naar een appartement aan het Gouweplein in Boskoop, boven de winkels. Toen Kees overleed, woonde Riet daar nog drie jaar zelfstandig. Daarna is ze verhuisd naar het Futurahuis. “Ik heb het hier naar mijn zin, we worden goed verzorgd”, zegt ze. “U bent hier vast geen vlooien tegengekomen”, veronderstelt de wethouder, met een knipoog. 

Intussen komt zoon Kees vragen waar ze blijft? Zoon Piet is inmiddels achter de piano geklommen, voor nog meer feestvreugde. Dochter Marian loopt met haar moeder mee terug naar het zaaltje, ze is overgekomen uit Noorwegen, waar ze tegenwoordig woont. 

De jarige heeft ook een beste vriendin, de 98-jarige Lina van der Hoeve. Zij woont ook in het Futurahuis. “Het is een goede vriendin”, zegt Lina. “Ze is aardig en gezellig, we hebben het leuk.” Ze kijken samen televisie, meestal in het appartement van Lina, en ze lopen een rondje door de buurt. 

Boodschappen

Samen deden ze ook graag boodschappen, bij de nabijgelegen Aldi, maar die is nu verhuisd naar een andere locatie. Heel jammer, vinden veel aanwezigen. De wethouder wordt aangesproken: Kan hij er niet voor zorgen dat er een buurtsuper terugkomt? Het is zo belangrijk voor ouderen dat ze hun eigen boodschappen kunnen doen.

Na deze kritische kanttekening wordt het gezellig samenzijn weer voortgezet. Riet verheugt zich al op deze krant, mét haar verhaal. “Ik ben heel benieuwd.”