“Kansen bij Tuinen van Boskoop”

Nieuws
Na de presentatie van het nieuwe beleidsplan, wordt nog een rondje gedaan door museum en museumtuin. Vlnr Arie Cees de Jong, wethouder Erik van Zuylen, Martin Hooftman, voorzitter Michiel Gerritsen en Jos van Meijel.
Na de presentatie van het nieuwe beleidsplan, wordt nog een rondje gedaan door museum en museumtuin. Vlnr Arie Cees de Jong, wethouder Erik van Zuylen, Martin Hooftman, voorzitter Michiel Gerritsen en Jos van Meijel. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Het Boomkwekerijmuseum in Boskoop wil niet alleen het verleden van de sierteelt laten zien, maar ook de toekomst. En daarnaast kansen benutten voor groei en ontwikkeling. Daarom is het museum aangehaakt bij het project Tuinen van Boskoop, wat staat voor recreatie en toerisme, verwant aan de boomkwekerij. In het nieuwe beleidsplan 2021-2025 wordt volop verwezen naar het project.

Morvenna Goudkade 

Voor de presentatie van het plan is de Alphense wethouder Erik van Zuylen (cultuur en erfgoed) uitgenodigd. Hij krijgt meteen een rondleiding door het museum en de museumtuin. Voorzitter Michiel Gerritsen van het Boomkwekerijmuseum, loopt een rondje met Van Zuylen, vergezeld door bestuursleden Martin Hooftman, Jos van Meijel en Arie Cees de Jong. De laatste is sinds kort toegetreden tot het bestuur, met als portefeuille Tuinen van Boskoop.

Het museum maakte door de coronacrisis een bewogen tijd door. Door de noodgedwongen sluitingen konden minder exposities worden gehouden en waren er veel minder bezoekers. Kwamen in 2019 nog bijna 5000 mensen een kijkje nemen, in 2020 waren dat er nog maar 1173. Er was er ook een lichte daling van het aantal vrijwilligers en het aantal Vrienden. Het aantal sponsoren nam echter flink toe. Hoewel 2021 ook nog beperkingen met zich meebrengt, is het museum vol goede moed voor de toekomst, zo blijkt uit het meerjarenplan.

‘We willen veel meer jonge gezinnen trekken, op een IVN-achtige manier’

“Het erfgoed van de sierteeltsector willen wij een permanente plek geven, hier midden in de Greenport Boskoop”, zegt Gerritsen. “Dat doen we met een museale collectie van zo’n 5000 voorwerpen, die we op een levendige en aantrekkelijke manier laten zien. Als museum hebben we daarbij wensen, hoe we dat nog beter kunnen doen en nog meer mensen kunnen bereiken, en daarover gaat ook ons plan.”

Transformatiegebied

Het Boomkwekerijmuseum is gevestigd aan het Reijerskoop in Boskoop, wat is aangewezen als transformatiegebied. Het is niet langer bestemd voor uitsluitend boomkwekerij, maar ook voor recreatie en toerisme in combinatie met boomkwekerij. “Het gebied hier wordt openbaar park, waar wij veel kansen zien voor ons museum”, zegt de voorzitter. “Wij denken dat wij hierdoor meer bezoekers kunnen trekken, die we ook meer kunnen bieden. Denk aan voorlichting en workshops en extra tentoonstellingsruimte. Ook zien we mogelijkheden voor een centraal depot voor de collectie.” Versterken van de ‘educatiepoot’ van het museum, is een grote wens, zegt Gerritsen. “We willen veel meer jonge gezinnen trekken, op een IVN-achtige manier. Door deel uit te maken van de Tuinen van Boskoop, worden we laagdrempeliger voor bezoekers.” In het beleidsplan wordt gesproken over fysieke verbindingen, zoals een brug en wandelpaden vanaf het museum naar het omliggende gebied. “We willen het museum verbinden met de wijdere omgeving, de parkeermogelijkheden verruimen, de horecafunctie versterken en onze eigen ruimte vergroten”, aldus de voorzitter. “Als we de loods achter het museum gaan gebruiken, hebben we ruimte voor workshops en cursussen en kunnen we grotere collectie-onderdelen tentoonstellen.” Meedoen met Tuinen van Boskoop is voor iedereen positief, denkt Gerritsen. “We willen meer bezoekers en gaan nieuwe doelgroepen aanspreken, zoals jongeren en jonge gezinnen. En we willen onze vrijwilligers niet alleen behouden, maar ook blijven boeien en inspireren.”

Wie ook is geïnspireerd, is wethouder Van Zuylen. Op Facebook laat hij na afloop weten: “Vandaag het nieuwe beleidsplan van het Boomkwekerijmuseum in ontvangst mogen nemen. Een inspirerende plek met een veelzijdige collectie!”